WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eigen Kracht conferenties
Wijdemeren, ma 7 februari 2011

Als er problemen zijn rond de kinderen, dan blijken families vaak heel goed in staat deze binnen de eigen kring op te lossen, al dan niet met de inzet van hulpverleners.

persbericht

Eigen Kracht-conferenties succes:
meer families zelf aan de slag bij zorgen rond kinderen

Als er problemen in een familie zijn rond de kinderen  blijken families met een beetje hulp zelf vaak heel goed in staat dit binnen de eigen kring te benoemen, aan te pakken en op te lossen, al dan niet met de inzet van professionele hulpverleners.

De regio’s Noord-Kennemerland, Kop van Noord-Holland en Gooi en Vechtstreek zijn in 2008 het project ‘Families zelf aan zet bij zorgpunten en/of dreigende kindermishandeling rondom kinderen’ gestart om Eigen Kracht-conferenties onder de aandacht te brengen bij lokale bevolking en hulpverlening. Deze  bijeenkomsten zijn bedoeld om families te ondersteunen bij het maken van een plan om de moeilijkheden op te lossen. Essentieel hierbij is de inzet van het sociale netwerk van de familie. Hoe klein ook, er zijn altijd wel een paar mensen die willen en kunnen helpen.

Regie bij de familie zelf

‘Met elkaar werken aan een oplossing’ is het belangrijkste uitgangspunt bij de werkwijze van Eigen Kracht. De familie voert zelf de regie bij het oplossen van problemen. In één of meerdere bijeenkomsten maakt de familie met het eigen sociale netwerk een plan van aanpak. Dit plan gaat uit van de eigen mogelijkheden en behelst professionele hulp van buitenaf waar nodig. Bij het opstellen van het plan krijgt de familie begeleiding en ondersteuning van een medewerker van de Eigen Kracht-centrale.

Kinderen centraal

Doel van het project in de regio Gooi en Vechtstreek is in een vroeg stadium problemen rond de  kinderen te stoppen en om binnen het eigen netwerk de steun en hulp te creëren die daar volgens de familie zelf bij nodig is. Er zijn tot nu toe negen Eigen Kracht conferenties geweest in de regio Gooi en Vechtstreek. In Noord-Holland Noord vonden in de eerste periode 30 Eigen Kracht-conferenties plaats. In het kader van het driejarige project, dat nu het laatste jaar is ingegaan, zijn er in totaal 78 Eigen Kracht-conferenties beschikbaar. 

Aanvragen

Het project wordt in deze regio uitgevoerd door GGD Gooi & Vechtstreek. Van de 39 Eigen Kracht conferenties die er in de drie regio’s samen zijn gehouden kwamen 18 voort uit de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s) en 14 uit de  Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. Zeven zijn direct aangevraagd door families zelf. Dit laatste is een positieve ontwikkeling, omdat Eigen Kracht juist uitgaat van de kracht van mensen om hun eigen problemen aan te pakken en op te lossen.

Meer weten over Eigen Kracht?  Zie www.eigen-kracht.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 5