WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Commissie Stiekem?
Haarlem, vr 4 februari 2011

De provinciale commissie ILG blijkt in het geheim lokaties in de regio te zoeken die geschikt zijn voor de bouw van in totaal duizend woningen.

De commissie Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) is een commissie van de provincie Noord-Holland waarin tal van natuur- en landbouwgerelateerde organisaties met elkaar praten. De ILG adviseert het provinciebestuur en heeft daarmee een zeer zwaarwegende rol in de ontwikkelingen inzake natuur, landbouw en ruimtelijke ontwikkelingen. Voorzitter van de commissie is de heer Evers, oud-directeur van Natuurmonumenten.

Geheim onderzoek

Tijdens de commissie Ruimte en Economie van woensdag kwam aan het licht dat de provinciale commissie ILG in het geheim een onderzoek heeft gestart naar plaatsen in de regio waar duizend woningen gebouwd kunnen worden. Ook wethouder Gerard Abrahamse, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, stak zijn verbijstering niet onder stoelen of banken dat het onderzoek werd gestart zonder overleg met de betrokken gemeenten. Hij hoorde er min of meer bij toeval over. Bij dezelfde bijeenkomst waren ook een aantal raadsleden (Reijn, Nuissl), die eveneens met de oren zaten te klapperen.

Lid q.q. of lid als persoon?

In het debat kwam een tweede vraag aan de orde inzake de rol van wethouder Gert Zagt in de commissie ILG. Zagt is lid van de commissie. Volgens de website van de provincie is hij lid in de rol van wethouder van Wijdemeren.
Enkele raadsleden stelden in de commissie dat de wethouder geen lid is als vertegenwoordiger van de gemeente Wijdemeren, maar op persoonlijke titel. Gert Zagt was zelf niet aanwezig om helderheid te verschaffen. De hele gang van zakenrond de commissie ILG was voor de commissieleden aanleiding om vragen te stellen over en vraagtekens te zetten bij de democratische legitimatie van de ILG commissie. Zo gingen er stemmen op om raadsleden zitting te laten nemen in de ILG.

In februari vorig jaar gaf de opvolger van de heer Evers, de huidige directeur van Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff, een interview inzake de commissie ILG.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 7