WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wethouder van Buiten
Wijdemeren, za 5 februari 2011

Wethouder Gerard Abrahamse woont niet in Wijdemeren. Dat mag een jaar, maar daarna moet de raad dat goedkeuren. Felix Flameling wil het daar nog wel even over hebben.

Strakke regels

Met de invoering van het duale stelsel, waarbij de wethouders geen raadslid meer zijn en niet mee stemmen, werd het ook mogelijk om wethouders van buiten de gemeente te benoemen. De wet stelt daar echter wel randvoorwaarden aan. Het buiten de gemeente wonen mag gedurende een jaar, maar daarna moet het eigenlijk afgelopen zijn vindt de wetgever. Als die situatie toch voortduurt, dan moet de wethouder weer voor een jaar dispensatie vragen. Verzuimt hij dat, dan moet de raad hem onmiddellijk ontslaan.

Elzinga: Verhuizen moet

De Godfather van het duale stelsel, Prof. Elzinga vindt dat wethouders van buiten moeten verhuizen en inburgeren. Hij schreef daarover in Binnenlands Bestuur het volgende:

"Wie als wethouder van buiten naar een gemeente komt, moet zich inburgeren in de gemeente en dan is het wonen in de gemeente sterk aan te bevelen. Uit de overzichten van de vallende wethouders blijkt dat daar ook nogal wat wethouders van buiten bij zijn. Een oorzaak daarvan is dat de wethouder en de bevriende fractie elkaar bij nader inzien niet altijd even goed liggen.

Een tweede oorzaak is dat de betreffende wethouders nogal eens onvoldoende op de hoogte zijn van de plaatselijke verhoudingen en culturen. Om die reden is het gaan wonen in de gemeente door de wethouder van buiten wijs en verstandig. Dat daarbij een overgangsperiode wordt gegund, is wel logisch, maar steeds nieuwe verlengingen zijn dat niet."

Einde citaat.

Geen Wijdemeerse VVD-wethouder te vinden


Wethouder Wim Lorjé

Wethouder Gerard Abrahamse

Nadat VVD-wethouder Wim Lorjé op 22 november 2008 was gevallen over de kwesties Dobber en SV 's-Graveland ging de VVD afdeling Wijdemeren in eigen gelederen op zoek naar een opvolger. Verbazingwekkend genoeg was geen enkel Wijdemeers VVD-lid bereid of in staat om die taak op zich te nemen. Daarna ging men buiten Wijdemeren op zoek waarbij de keus viel op Gerard Abrahamse, oud-wethouder in Utrecht. Op 29 januari 2009 werd de nieuwe wethouder ingehuldigd. Hij kreeg tot eind maart 2011 dispensatie van de gemeenteraad voor het feit dat hij in Utrecht woont. De commissie Bestuur en Middelen besprak het voorstel om de wethouder nog een jaar dispensatie te geven tot april volgend jaar.

Luchtig en creatief

Prof. Elzinga schrijft:

"In algemene zin zou daarbij het uitgangspunt moeten zijn dat het ingezetenschap regel is en de ontheffing hoge uitzondering. Larmoyante verhalen over niet te verkopen huizen, werkende echtgenotes en schoolgaande kinderen hoeven niet al te veel indruk te maken, want de keuze om wethouder te worden is een vrijwillige en die keuze heeft als consequentie het ingezetenschap. Wie dat niet wil, moet geen wethouder worden."

Het college gaat luchtig en creatief om met de geest van de wet, zoals die door Prof. Elzinga in zijn column beschreven is. Het college schrijft:

"Niet instemmen met verlenging van de gevraagde ontheffing van de verhuisplicht heeft tot consequentie dat een nieuwe wethouder moet worden benoemd. Wij vinden dit ongewenst omdat daardoor afbreuk wordt gedaan aan de bestuurlijke continuïteit. Tevens botst dit met de intentie van de coalitie die in beginsel is bedoeld voor een volledige bestuursperiode."

Ofwel, de coalitie van DB, VVD en D66 heeft wethouder Abrahamse voor vier jaar ingehuurd, dus laten we het niet over verhuizen hebben

Flameling wil debat

Felix Flameling (GL) maakte, als enige raadslid, bezwaar tegen het automatisch verlenen van de gevraagde dispensatie als hamerstuk tijdens de komende raadsvergadering. De overige fracties vonden de verlenging wel best. Omdat Flameling het onderwerp niet op de hamerstukkenlijst wilde plaatsen zal er in de raad toch over de kwestie gedebatteerd worden.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
11 gr.
windkr. 7