WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nat.Mon. en Knutten
Horstermeer, zo 25 december 2011

Martin Vuyk wijst erop dat het nieuwe Schmallenbergvirus verspreid wordt door knutten. Martin is VVD raadslid en bewoner van de Horstermeer.

Knutten is een naam voor heel kleine mugjes die gemeen kunnen steken. De naam knut is hier in Wijdemeren gemeengoed, maar buiten Wijdemeren kent men de naam en het beestje vaak niet. Soms wel onder een andere lokale naam.

ingezonden brief

Enge ziektes  en ondiep water

Alweer breekt er een ziekte (Schmallenberg virus) onder de veestapel uit, alweer blijkt de boosdoener de mug en de knut te zijn. Een poosje geleden werd agrarisch Nederland al opgeschrikt door het blauwtong virus en ook daar bleek de verspreider de mug en de knut te zijn.

Muggen en knutten komen in zeer grote aantallen voor in ondiep, liefst stilstaand water. Daar houden ze nou eenmaal van, daar vermenigvuldigen ze zich enorm snel. Daar wil je als mens dan ook heel, heel ver vandaan blijven. 
Weet u wie er ook zo van ondiep, stilstaand water houdt ? Natuurmonumenten, juist ja. Als die hun zin krijgen bestaat  half Nederland binnen de kortste keren uit moeras, of “plas-dras” zoals ze het zelf graag eufemistisch noemen. “Dat is zo goed voor de stand van de Drasglomers en de Nozellarven…  en die trekken dan op hun beurt weer de Grote Grijze Drekwerper aan, ziet u wel…?”  1)

 “En die mensen dan die daar dan wonen ? ”, hoor ik u vragen. Die mensen moeten jarenlang de barricaden op tegen dit soort onzinnige plannen van NM.  De Horstermeerpolder is hier een mooi voorbeeld van; half onder water zetten is het credo van NM. Er zitten toch nauwelijks agrariers en dat handjevol dát er zit gaat vanzelf wel weg als die goede grond daar verpest is door dat hoge grondwaterpeil.

Verminkt geboren lammeren, al erg genoeg. Maar de mens is ook gevoelig voor muggen en knutten. Gelooft u het niet ? De anderendaagse koorts was tot in de jaren vijftig een vorm van malaria die in de waterrijke Zaanstreek vaak voorkwam. Wat mij betreft houden we deze ziektes in het verleden en zorgen we ervoor dat ons land bestaat uit droge grond of diep stromend water. Gaat Natuurmonumenten lekker plas-dras aanleggen op hun eigen landgoederen, maar niet in gebieden waar mensen wonen of dieren grazen.

Tenslotte, en ik heb het al eerder gezegd, ik zou zo graag eens van Natuurmonumenten willen horen dat ze hun dwaling inzien en verder afblijven van die mooie Horstermeerpolder. Van  je fouten leer je, maar Natuurmonumenten schijnt ze niet te maken….   (excuses ook niet, nu ik er over nadenk…)

Martin Vuyk

1) Drasglomers en Nozellarven:  uit “Tom Poes en de Nozellarven”, van Marten Toonder.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief