WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tijd voor Wijdileaks
Wijdemeren, do 16 december 2010

Het politieke debat trekt zich terug uit de openbaarheid. Er wordt gedebatteerd over interne emails en memo's. Dat is schijndemocratie.

In De Zijlijn

Tijd voor Wijdileaks

Het is mooi dat de raad via internet te beluisteren is en dat de raadsstukken van de gemeentelijke website te downloaden zijn. Voldoende om het debat te kunnen volgen en opmerkingen die geplaatst worden naar aanleiding van de stukken nog even na te lezen. Transparant.

Zou je zeggen....

In de raadsvergadering van gisteren werd tot twee keer toe gesproken over een onderwerp dat midden in de belangstelling staat. Overmeer Zuid en de Voorstraat. In die twee discussies werd niet gesproken over een formeel raadsvoorstel, maar over een memo c.q. email die het college kennelijk naar de raad gestuurd had. Die memo's en emails, die ziet de burger niet. Met als gevolg een discussie die weliswaar beluisterd kan worden, maar waarvan de waarde en inhoud volstrekt onduidelijk zijn en blijven voor de toehoorder.

Het beste voorbeeld zijn de twijfels die Martin Vuyk uitte over de begroting van het plan Overmeer Zuid in de email die het college dinsdagavond om 10 over tien 's avonds naar de raad had gestuurd. Vuyk verklaarde dat die cijfers volstrekt niet klopten. Gooi het maar in mijn pet. Ik heb wel het raadsvoorstel, maar niet die email die het debat domineert. Het zal wel.

Bij het debat over de Voorstraat gebeurde exact hetzelfde. Het college had kennelijk een memo naar de raad gestuurd over die kwestie. Omdat het geen raadsvoorstel was en er geen formele stukken lagen werd er voor de toehoorder gesproken over iets waarvan hij geen idee had. Nanne Roosenschoon vond de verbouwingskosten in het memo te hoog. Het zal wel. Of niet. wij weten het niet.

Mooi hoor, internet, email en iPads.

Maar als dat betekent dat de politiek zich van dat circuit gaat bedienen om elkaar stukken toe te sturen die niet openbaar zijn en daar dan ook nog in de commissies en de raad over te gaan debatteren, zoals nu gebeurt, schaf dan de democratie maar af. Dat scheelt een hoop tijd en moeite en de geïnteresseerde burger hoeft niet meer te luisteren naar debatten over zaken waar hij de achtergronden niet van kent.

Tijd voor Wijdileaks om al die achterkamertjes-mail met de kiezer te delen en weer gewoon in het openbaar verantwoording af te leggen.

Webmaster, systeembeheerder, klokkenluider, kom maar op met die USB stick.

Of debatteer op Twitter, dan kunnen we het ook allemaal volgen....

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
3 gr.
windkr.3