WIJDEMEERSE WEBKRANT
Open Monumentendag
Wijdemeren, za 28 augustus 2010

Op zaterdag 11 september 2010 is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema is De smaak van de 19e eeuw.

persbericht

Open monumentendag Wijdemeren

“De Smaak van de 19e Eeuw”

Op zaterdag 11 september 2010 is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema is “De smaak van de 19e eeuw”. De organisatoren in Wijdemeren geven op een zeer gevarieerde wijze vorm aan dit thema. In dit persbericht vindt u een overzicht van alle activiteiten in de gemeente. Wij wensen u veel plezier op 11 september!

Programma ’s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen

De Historische Kring “In de Gloriosa” organiseert de activiteiten. Voor meer informatie: de heer Henk Verhagen (035) 6562191. Openingstijden 10.00-16.00 uur, tenzij anders aangegeven.

 • Een wandel- of fietstocht langs 19e eeuwse panden in de drie dorpen
  De route is op de dag zelf op te halen in het Verenigingsgebouw van de Historische Kring aan de Kerklaan 89 in Kortenhoef.
 • Nederlands Hervormde Kerk Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef De Stichting Kunstbezit organiseert op deze locatie een tentoonstelling van 19e eeuwse schilders uit de drie dorpen.
 • Scheepswerf Piet Dekker Kortenhoefsedijk 188 Kortenhoef Bezoek aan de scheepwerf waar oude zeilschepen, koetsjes en arresleden te zien zijn.
 • Verenigingsgebouw Kerklaan 89 Kortenhoef Tentoonstelling van oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de 19e eeuw.
 • R.K. Kerk St. Antonius van Padua Kerklaan 24 Kortenhoef Openstelling van deze 19e eeuwse kerk. Rondleiding door vrijwilligers.
 • Buitenplaats Gooilust Zuidereinde 49 ’s-Graveland Het park van Gooilust is van 10.00 tot 16.00 uur opengesteld en de ommuurde siertuin van 11.00 tot 16.30 uur. In de siertuin zijn vrijwilligers van Natuurmonumenten aanwezig.
 • Buitenplaats Jagtlust Leeuwenlaan 42 ’s-Graveland Op deze buitenplaats kunt u een 19e eeuwse theekoepel en kinderspeelhuisje bezichtigen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten en IVN zijn hier aanwezig.

Programma Loosdrecht

De organisatie is in handen van de Historische Kring Loosdrecht, de Stichting SLOP en Stichting Historisch Goed Loosdrecht . Voor meer informatie kunt u terecht bij mw. Jeannette Kuhn (0320) 753125/(06) 51386806 of de heer Henk Zeldenrijk, tel. (0346) 707420/(06) 48203510.

Alle activiteiten vinden van 10.00 tot 16.00 uur plaats in een tent op het voorterrein van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Oud-Loosdrechtsedijk 230 in Oud-Loosdrecht. De kerk is ’s morgens opengesteld.

Het thema van deze Open Monumentendag is "De smaak van de 19e eeuw". Het zal letterlijk gaan om de smaak van de 19e eeuw doordat er (tegen een kleine vergoeding) geproefd kan worden (12.00 tot 14.00 uur) van oude gerechten als leverbeuling, keutjesboter en smelt op boeren brood, gebraad van het spit, wortelkoek, en “Goofies”, met verfrissend “gortwater”. Minder letterlijk, maar ook smaakgevoelig, is de vorm van het door de eeuwen heen veranderende serviesgoed. Over het in Loosdrecht gevonden aardewerk en natuurlijk het Loosdrechts porselein is achtergrondinformatie beschikbaar. In ’t Lichtbaken (aanbouw aan de rechterkant van de Kerk) is boerenkleding te bezichtigen en fijn borduurwerk van toen en nu.

Programma Nederhorst den Berg

Voor Nederhorst den Berg heeft de plaatselijke Historische Kring het programma samengesteld. Als u meer informatie wilt kunt u contact opnemen met de heer Jan Baar, tel. (0294) 254309 of kunt u terecht op de website: www.historischekring.nl

Het oude gemeentehuis aan de Voorstraat 35 vormt die dag het centrale punt van de activiteiten.

 • 11.00-16.00 uur In het gemeentehuis: mini-expositie over de geschiedenis van het gemeentehuis met doorlopend rondleidingen door het gebouw, verzorgd door de laatste Bergse gemeente-secretaris Jaap Jansen.
 • 11.00 uur Voor het gemeentehuis: start rondwandeling door het historisch centrum met uitleg over de bezienswaardigheden door historicus Jan Baar. Daarnaast liggen er in het gemeentehuis routes klaar voor een puzzeltocht door het centrum. Hiermee zijn kleine prijsjes te winnen.
 • 13.30 uur Bij sluis het Hemeltje aan de Gabriëlweg: start rondwandeling door de Prutpolder onder leiding van de gidsen: Marijke Overmars en Gerard Baar. De wandeling gaat voor een deel over ´groene´, onverharde paden en duurt maximaal 1,5 uur.

R.K. kerk H.Maria Hemelvaart, Dammerweg 6

10.00-16.00 uur: doorlopend rondleidingen Deze beeldbepalende kerk van architect Y Bijvoets Gzn uit Amsterdam dateert van 1890. Dankzij veler inspanningen is dit provinciaal monument een pronkstuk voor Nederhorst den Berg en van grote betekenis als cultuurhistorisch monument. Leden van de werkgroep ‘Open Kerk’ verzorgen de rondleiding. Voor de geschiedenis van de kerk zie ook de website www.kanparochies.nl

Protestantse Willibrordkerk, Kerkstraat 32

11.00-16.00 uur: doorlopend rondleidingen De middeleeuwse Willibrordkerk is omstreeks 1180 gebouwd. De monumentale kerk is een zeer waardevol cultuurbezit. In 2007 heeft een grootscheepse restauratie van het interieur plaatsgevonden. Hiermee is de oorspronkelijke opzet, het koor als ´vrije´ ruimte en de aandacht gericht op het oosten hersteld. Vrijwilligers verzorgen de rondleiding. Meer informatie over de geschiedenis van de kerk is te lezen op de website van de Protestantse gemeente www.pgndb.nl

Fort Kijkuit

Natuurmonumenten stelt op 11 september ook een aantal forten open. In Wijdemeren is dit Fort Kijkuit. Tussen 11.00 en 16.00 is het Fort te bezichtigen.
Adres: Kleizuwe 17 Vreeland.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon en buien
16 gr.
windkr. 3