WIJDEMEERSE WEBKRANT
Uitbrander voor College
Nieuw Loosdrecht, di 15 september 2009

Bij de Raad van State diende de zaak van Inovum tegen de gemeente inzake de krukhuisboerderij bij de Beukenhof. Inovum wil de boerderij slopen.

Slepende kwestie

Het gaat hier om een slepende kwestie. Zorgcentrum De Beukenhof in Loosdrecht, een van de vestigingen van Inovum, wil de parkeerplaats uitbreiden. Daar staat echter een zeer vervallen krukhuisboerderij van 170 jaar oud. Inovum vroeg in februari van 2007 nogal onverwacht een sloopvergunning voor de boerderij aan. De gemeente wilde die vergunning niet afgeven en was faliekant tegen de sloop daartoe aangezet door bezwaren van de Historische Kring Loosdrecht en de Bond Heemschut. Om de sloop definitief tegen te houden werd de boerderij in juni vorig jaar door het college alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst gezet.

Inovum stapte naar de bestuursrechter om het besluit van Wijdemeren aan te vechten. Die stelde Inovum vorig jaar december in het gelijk. De gemeente had de sloopvergunning niet mogen weigeren. De plaatsing op de monumentenlijst naderhand was ook niet in de haak, aldus de rechter.

Uitbrander

Inovumdirecteur Wim Schimmel kondigde toen aan opnieuw de sloopvergunning aan te vragen. Uiteindelijk belandden gemeente en Inovum bij het hoogste rechtscollege voor bestuursrecht, de Raad van State. Daar kreeg de gemeente gisteren een enorme uitbrander van staatsraad P. Offers. Die verklaarde: "Misschien is het handig als de burgemeester en wethouders van Wijdemeren zich, net als ieder ander, aan de wet houden." (Bron G&E van vandaag.)

Uitspraak lijkt duidelijk

Volgens de staatsraad had het college na de uitspraak van de bestuursrechter meteen een positief besluit moeten nemen over de sloopvergunning die Inovum aanvroeg. Dat het college naderhand de boerderij op de monumentenlijst plaatste had geen opschortende werking. Het college had de sloopvergunning gewoon af moeten geven, aldus de staatsraad. Binnen zes weken zal de RvS uitspraak doen. Het lijkt wel duidelijk welke kant die uitspraak uit zal gaan.

Lees ook:

13122007 Geen sloop Boerderij
12012008 Beukenhof vs. Gemeente
01022008 Ingezonden Brieven
25-62008 Boerderij Beukenhof blijft
18122008 Sloop onterecht geweigerd

bron
G&E/WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
16 gr.
windkr. 2