WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geen sloop Boerderij
Loosdrecht, do 13 december 2007

De Beukenhof in Loosdrecht heeft parkeerplaatsen nodig en wil een monumentale boerderij slopen. Het college werkt daar niet aan mee en wil het pand behouden.

persbericht

Geen sloopvergunning voor beeldbepalende boerderij

Burgemeester en wethouders weigeren een sloopvergunning af te geven voor een beeldbepalende krukhuisboerderij uit 1840 aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 20-22 in Loosdrecht.

De sloopaanvraag is in februari van dit jaar ingediend door de Stichting Zorginstellingen Loosdrecht. Op de plaats van de boerderij wil de stichting 30 parkeerplaatsen aanleggen ten behoeve van hun verpleeghuis 'De Beukenhof'. De Stichting Historisch Goed Loosdrecht en de Bond Heemschut dienden daarop een zienswijze in tegen de geplande sloop. Hun belangrijkste argument is dat de boerderij destijds door de provincie is aangemerkt als 'zeer waardevol op gemeentelijk niveau en van beeldbepalende betekenis vanwege de ensemblewaarde met omliggende panden'. Dat zijn de panden aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 12, 16-18, 27 en 31, vrijwel alle rijksmonumenten. Een ander argument is dat zij voor precedentwerking vrezen, omdat het lijkt alsof het laten verwaarlozen van een dergelijk pand beloond wordt met een sloopvergunning.

In september heeft het college nog overleg gevoerd met de stichting om na te gaan welke stappen nodig zouden zijn om de boerderij te behouden. In oktober ontving het college echter een brief van hun advocaat met het verzoek om de sloopvergunning zo spoedig mogelijk te verlenen. De stichting is namelijk van mening dat restauratie van de boerderij met daarin een toegevoegde functie voor de zorginstelling financieel niet haalbaar is. Tevens wil men dat, door sloop van de boerderij, verpleeghuis De Beukenhof beter zichtbaar wordt vanaf de weg.

De boerderij heeft geen officiële monumentenstatus. Dat betekent dat de sloopvergunning niet op die grond kan worden geweigerd. Ook een verzoek om de boerderij tot gemeentelijk monument te verklaren nadat de sloopvergunning is aangevraagd, kan de sloop niet voorkomen. Toch heeft het college besloten de sloopvergunning te weigeren, vanwege het onvervangbare monumentale en beeldbepalende karakter van deze boerderij voor Loosdrecht.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 2