WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vraag over Willerding
Kortenhoef, zo 13 september 2009

Carole Denninger uit Kortenhoef koopt en verkoopt kunst. Zij heeft een vraag over een tekening van Willerding, die aan de Kerklaan woonde.

ingezonden brief

Gisteren heb ik een boeiende tekening kunnen kopen van Karel Willerding (1886-1974). Het stelt voor een echtpaar op een terras dat omgeven wordt door een groene beukenhaag. Wellicht is de tuinman die de tuin heeft aangelegd de derde persoon. Hij draagt een pet en klompen en is dus duidelijk een werkman ten opzichte van het echtpaar dat er 'well to do' uitziet.

Willerding woonde in 'Het Huis in de Zon' aan de Kerklaan, een huis dat aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd werd door de Larense architect Wouter Hamdorff. Willerding was hecht bevriend met Anton Smeerdijk, die even verderop het huis 'De Gaard' door Hamdorff had laten ontwerpen.

Nu heb ik het ernstige vermoeden dat de afgebeelde heer (met vest en snorretje) de jonge Anton Smeerdijk is die daar zo onderuitgezakt met zijn vrouw poseert voor de tekenaar/schilder. Ik heb echter alleen maar een foto waarop hij, weliswaar een stuk ouder en forser, maar ook met snor, vest en hoed op, staat te schilderen in 's-Graveland.

Wellicht weet een lezer van de Webkrant of dit inderdaad de jonge Smeerdijk en zijn vrouw zijn. Wellicht weet ook iemand wie de tuinman was die daar het echtpaar even gezelschap houdt. Het moet vast een Kortenhoever of 's-Gravelander zijn geweest! Ik ben benieuwd od iemand de personen kan duiden, wellicht aan de hand van oude foto's.

Voor de volledigheid: het is een grote tekening, van 43 x 63 cm., gemaakt in de techniek waarin Willerding uitblonk: waskrijt. De streepjestechniek en de zonnige lichte kleuren laten duidelijk de Franse invloed van de impressionisten, en dan vooral van Van Gogh zien.

Carole Denninger
www.caroledenninger.nl
Kortenhoef

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 4