WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA over Natura2000
Wijdemeren, za 12 september 2009

Het CDA Wijdemeren heeft het initiatief genomen om een themabijeenkomst over Natura 2000 te organiseren, omdat er veel onduidelijk is.

persbericht

CDA Wijdemeren

Kans of bedreiging?
Natura 2000 bij CDA Wijdemeren

CDA Wijdemeren heeft het initiatief genomen om een themabijeenkomst over Natura 2000 te organiseren. Volgens CDA fractievoorzitter Theo Reijn heerst in Wijdemeren veel onrust over de beperkingen die mogelijk worden opgelegd. "Vooral agrarische-, recreatie- en horecaondernemers weten niet goed waar ze aan toe zijn."

De bijeenkomst is woensdag 23 september vanaf 20.00 uur bij Pijl Watersportcentrum in Nieuw-Loosdrecht. De ontvangst is vanaf 19.30 uur. Tweede Kamerlid Rikus Jager, Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland, Joep Thönissen, landelijk directeur van de Recron, de organisatie van recreatieondernemers en Albert Hooijer, provinciaal bestuurder van de agrarische organisatie LTO Noord, zullen hun visie geven.

Europees natuurnetwerk

Natura 2000 is een samenhangend Europees netwerk van beschermde natuurgebieden die extra bescherming krijgen om de achteruitgang van kwetsbare natuur te stoppen. Reijn: "In onze regio zijn het Naardermeer en de Oostelijke Vechtplassen aangewezen als Natura 2000-gebieden. Breukelen, De Bilt, Hilversum, Loenen, Maarssen, Weesp en vooral Wijdemeren hebben hiermee te maken. Op dit moment worden beheerplannen opgesteld waarin precies omschreven wordt wat wel en niet mogelijk is in en rondom het beschermde gebied. Daarbij wordt uitgegaan van de situatie van eind 2005 en we zijn ondertussen natuurlijk al wel vier jaar verder. Moeten we dan straks de klok terugdraaien en worden de investeringen van de afgelopen jaren teniet gedaan?"

Nog veel onduidelijkheden

Over de Natura 2000-gebieden en de beheerplannen zijn nog veel onduidelijkheden. Bieden de beschermde natuurgebieden nieuwe kansen of worden de ondernemers in hun bedrijfsvoering beperkt? En hoe zit het met de jaarlijkse dorpsevenementen die zo kenmerkend zijn voor de verschillende kernen van Wijdemeren? "Ik heb al gehoord dat de feesttent op een weiland bij de jaarlijkse veemarkt in 's-Graveland misschien niet meer mogelijk is en ook in Loosdrecht vrezen organisatoren van dorpsevenementen de toekomst."

Van bedreiging een unieke kans maken

"Het lijkt er op dat de minister bij de uitvoering van de Europese regels het beste jongetje van de klas wil zijn, eenzijdig naar de natuurbelangen kijkt en de belangen van inwoners en ondernemers uit het oog verliest. Je moet je ook afvragen of je natuurgebieden wel allemaal moet overdragen aan natuurorganisaties. Uiteindelijk zijn boeren nog steeds de beste natuurbeschermers."

Volgens Reijn lijkt het evenwicht zoek: "Ook voor de recreatieondernemers zijn de natuurgebieden de basis die ze willen koesteren. Water, hei, bossen en open landschappen; we hebben het in onze regio allemaal en daarom willen mensen hier graag wonen, werken en recreëren. Maar zien we straks nog wel boten op de plas en koeien in de wei? De belangen dreigen uit balans te raken. Natura 2000 wordt dan al snel een bedreiging terwijl je er eigenlijk een unieke kans van zou moeten maken. Een kans die je met beide handen zou moeten oppakken. Of die kans er is, hopen we tijdens de bijeenkomst te horen."

Aanmelden en meer informatie

Belangstellenden kunnen zich via de website www.wijdemeren.cda.nl aanmelden voor de bijeenkomst. Op de website staan ook linkjes naar informatiebronnen over Natura 2000.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 4