WIJDEMEERSE WEBKRANT
Filosofie van Spinoza
plaats, dag 1 september 2009

Ds. Pieter van Walbeek organiseert het komende seizoen een cursus over de politieke filosofie van Spinoza.

ingezonden bericht

Cursus over de politieke filosofie van Spinoza

Op dit moment staat de filosofie van Spinoza (1632-1677) volop in de belangstelling. Het is de vraag hoe het komt dat deze filosofie van eeuwen terug zoveel interesse wekt.

Het antwoord moet zijn, dat Spinoza aan het begin van de moderne tijd, waarin het zelfbewustzijn van de moderne mens op het toneel van de geschiedenis verschijnt, een bijzondere rol speelt: hij respecteert volledig het individu van die moderne mens én tegelijkertijd betrekt hij het geheel van de werkelijkheid buiten die moderne mens in zijn filosofie.

Met name wordt dit in de politieke filosofie van Spinoza duidelijk. Daarin wordt op een klassieke wijze de vrijheid van meningsuiting gepropageerd, maar tegelijkertijd benadrukt Spinoza de noodzaak van een regering voor een samenleving. Bij de verzoening van deze tegenstelling krijgt het staatsbestel der Hebreeën, zoals dat in de bijbel wordt verhaald, een exemplarische rol; én bij die verzoening staat de macht van de kerk bij staatsaangelegenheden onder forse kritiek.

Tijdens de cursus wordt de politieke filosofie tegen de achtergrond geplaatst van de actualiteit van de 17de eeuw, maar wordt ook een poging gewaagd naar voren te brengen hoe deze politieke filosofie aan het begin van de 21ste eeuw onder woorden gebracht zou kunnen worden.

Informatie over de cursus

Plaats: Huijbert van Schadijcklaan 1, 1241 BN Kortenhoef

Data:

dinsdagen: 27 oktober; 24 november; 26 januari; 23 februari; 23 maart; 27 april
donderdagen: 29 oktober; 26 november; 28 januari; 25 februari; 25 maart; 29 april
Voor alle avonden worden de te lezen teksten aan de deelnemers uitgereikt. Ter bestrijding van de onkosten wordt aan elke deelnemer een vergoeding van € 20 gevraagd.
Alle avonden beginnen om 20.00 uur en eindigen om 22.00 uur.

Contact: Pieter van Walbeek <pietervwalbeek at planet.nl>

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 4