WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zwalken over de Polder
Horstermeer, wo 27 oktober 2009

Wat wil Gedeputeerde Staten van Noord-Holland met de polder? Het lijkt erop dat GS Noord-Holland het zelf niet meer weten.

Dossier Horstermeer

ingezonden bericht

Wat willen we nou met die Horstermeerpolder?

Wat wil Gedeputeerde Staten van Noord-Holland met de polder? Het lijkt erop dat GS Noord-Holland het zelf niet meer weten.

In een brief aan de voorzitter van de Gebiedscommissie ILG, dhr.  Evers, dd 24 juni 2009 draait GS haar eigen ferme besluit van 10 februari j.l. net zo snel namelijk weer terug. Het gaat hier om het gebied rondom de RWZI, zo'n 34 hectare in het het noord-oosten van de polder. Volgens het onderzoek van de commissie Kienhuis is dit gebied essentieel om verdroging tegen te gaan + water te bergen uit de Ankeveense polders. Om onnavolgbare redenen heeft GS dit advies van haar eigen commissie toen niet gevolgd. Zij besloot op 10 februari dat hier GEEN natuur- en waterberging nodig was, dit gebied zou dus ook niet begrensd worden. Op 24 juni nu schrijft GS dat het gebied toch wel begrensd moet worden. GS zal op een later tijdstip beslissen wat het waterpeil en samenhangende natuurdoel precies gaan worden. Om dit besluit te nemen heeft GS geen deskundigen-oordeel of kostbare rekensommen van Haskoning nodig. Een paar spreekwoordelijke krabbels op de achterkant van het bierviltje volstaan wederom, net als bij het besluit in februari.

Wat is het plan?

Wie snapt dit nog? Wat is het plan, dat van de Adviescommissie uit 2008, dat van 10 februari of van 24 juni 2009? Hoe kan GS met droge ogen in deze wirwar van besluiten blijven volhouden dat het plan Duidelijk is? Is 5 maanden niet een beetje aan de korte kant om dat als Duurzaam te betitelen? En is het niet noodzakelijk om dit eerst maar eens netjes door te rekenen: hoeveel, wat,  nut, noodzaak & veiligheid oftewel; Droog aan de voeten en funderingen van de polderbewoners? Ondanks dat de PS commissie WAMEN met nadruk aan GS gevraagd heeft om toch vooral de bewoners te betrekken bij de plannen, vervangt GS binnen 5 maanden het ene door het andere besluit zonder de bewoners ook maar te informeren, laat staan hierbij te betrekken. Is dit een nieuw staaltje Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Geen plas-dras

De bewoners zijn al 125 jaar duidelijk over wat ze willen: Geen plas-dras moeras in onze polder. Door bewoners is hard gewerkt om het zoals het nu is tot stand te brengen. WEL een volmondig JA voor Natuur, we willen grutto's en koeien in de wei. En JA, als dat nodig is: van tijd tot tijd waterberging om het bij onze buren in Kortenhoef + Ankeveen droog te houden. Ook een volmondig JA voor behoud en versterking van ons huidige geliefde karakteristieke weide-landschap. Echter: ook duidelijkheid dat in de polder geen waterberging-natte-voeten zullen optreden. En de zekerheid dat er heldere en ondubbelzinnige afspraken over schade zijn, mocht er onverwacht iets mis gaan. Een plan wat tot meetbare resultaten leidt daar waar het zo hard nodig is: buiten de polder. De bewoners willen heel graag meedenken over alternatieven waarin Droge Natuur en Waterberging gecombineerd worden. Ze maken zich hard voor een goed doordacht plan wat deze 2 uitgangspunten centraal stelt. Als zo'n plan ontwikkeld wordt samen met de bewoners kan dit absoluut op Draagvlak rekenen in de polder.

Wat wil Wijdemeren?

Wat wil de gemeente Wijdemeren? Heeft de gemeente wel wat te willen, of is het de provincie die beslist en staat de gemeente machteloos: vooral geen 2de Loosdrecht? Tijd voor de gemeente Wijdemeren om ruimhartig toegezegde steun aan de bewoners waar te maken. Zoals de wethouder het op 23 maart in Haarlem verkondigde: ' Het besluit dat de provincie neemt mag en kan geen legitimatie zijn voor een trein die doordendert zonder dat er aan de rem kan worden getrokken om de richting bij te stellen indien dat nodig blijkt.'

Beste gemeente: Nu is het Tijd voor de Noodrem! Stop GS met haar vooropgezette plannenmakerij, dwing haar de natte-natuur oogkleppen af te zetten. Stop de plas-dras leugen!

Bestuur Bewonersvereniging Horstermeerpolder

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2