WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schoolschaak is Succes
Wijdemeren, wo 28 oktober 2009

Op woensdag 7 oktober was de voorronde van het schoolschaaktoernooi waaraan dit jaar 90 kinderen deelnamen.

ingezonden bericht

Schoolschaak 2009 een groot succes

Op woensdag 7 oktober was de voorronde van het schoolschaaktoernooi waar dit jaar maar liefst 90 kinderen aan deelnamen, er waren 21 teams van 5 scholen en nog enkele reservespelers.

Van die 90 kinderen hadden 16 kinderen zich geplaatst voor de finale. Er werd in viertallen geschaakt en titelverdediger de Curtevenneschool uit Kortenhoef was grote favoriet, daar 2 van de 4 kinderen van vorig jaar nog in het team zaten, de andere 2 kinderen waren naar het voortgezet onderwijs vertrokken.
Daarnaast viel op dat de Sterrenwachter uit Loosdrecht het in de voorronde ook erg goed had gedaan, verwacht werd dat zij misschien wel eens voor de titel zouden gaan.

De Antoniusschool had beslag gelegd op de beste 2e plaats, maar dat garandeert niets voor de finale, want elke partij is weer anders, kinderen waar je de ene keer van verliest, daar win je misschien volgende keer wel van.
En tot slot was er de Jozefschool die ook 1 van de 3 poules had gewonnen, ook daar waren enkele vertrouwde gezichten uit het verleden, zo deed Sjoerd Boeschoten al voor de derde keer mee. Een ervaren strijder dus op de 64 velden, maarja, wat wil je als zowel je vader en je opa jarenlang in 's Graveland op de vereniging hebben geschaakt. Kortom, de winnaar was ondanks wat voorgevoelens en vermoedens niet van te voren zeker.

De eerste ronde wonnen zowel de Curtevenneschool en de Sterrenwachter met 3-1, de Curtevenne tegen de St. Antonius en de Sterrenwachter tegen de Jozefschool. De tweede ronde wist de St. Antonius verrassend de Sterrenwachter te verslaan met 2.5-1.5 en de Jozefschool dwong een gelijk spel af tegen de Curtevenneschool.

Zo werd de laatste ronde derhalve beslissend. De St. Antonius hoopte de 2e plaats van vorig jaar weer te kunnen bemachtigen of misschien zelfs kampioen worden zoals 2 jaar daarvoor.  Maar tegen de Jozefschool moest men het hoofd buigen, 3-1 was de uitslag.

De Sterrenwachter had het zwaar tegen de Curtevenneschool, de wedstrijd die zou beslissen wie er kampioen zou worden. Het stond al vrij snel 2-0 voor de Curtevenneschool en toen ook het 3e bord wist te winnen was het pleit beslecht. Het 4e bord stond met koning en dame tegen koning ook gewonnen, maar daar die speler niet wist hoe je mat moest zetten probeerde hij de tegenstander door de klok te jagen en dat mag nu eenmaal niet. Derhalve maakte hoofdarbiter Patrick Kreuning een eind aan die partij met de verklaring dat het remise was.

De Jozefschool gaat als de nr. 2 ook naar Amersfoort in maart om te kijken of ze zich kunnen plaatsen voor het landelijk toernooi. Daarvoor moeten beide teams nog even goed trainen, onder andere hoe je nu met een dame mat kunt zetten, maar ook mat zetten met 1 en 2 torens, 2 lopers en loper en paard zijn van belang. Gelukkig is er van diverse kanten enig materiaal gedoneerd, een paar boeken over schaken en een paar borden en stukken, de kinderen en/of scholen kunnen die spullen bij mij te leen vragen. Hartelijk dank aan de gulle gevers, Theo Verbeek, Nico van der Wolk en René Voigt. De spullen zullen zeker goed benut gaan worden.

Uiteraard was alles niet mogelijk geweest zonder de sponsoren, Oogmerk Briljant, Intersell, Smallenburg verf en behang, Berko, The Kids kindercasting, Willem de Jongh rijwielhandel, restaurant Pan&Koek en tenslotte heeft de Albert Heijn uit Nederhorst het drinken gesponsord.

Allemaal ook hartelijk dank namens vele kinderen. Dan waren er nog de hulparbiters Johan Verburg en John Reichart, wat zou ik zonder jullie moeten beginnen? Volgend jaar op 6 oktober reken ik weer op jullie, dan in de Jozefschool te Nederhorst den Berg.

Individueel kampioenschap:

We hebben nu al die kinderen aan het werk gezien, maar daarmee weten we nog steeds niet wie nu de sterkste jeugdspelers uit de Wijdemeren zijn, (zo deden er bijvoorbeeld 7 scholen niet mee dit jaar) laat staan uit het Gooi. Daarom wordt er momenteel door mij onderzocht of het haalbaar is om per dorp een kampioenschap te organiseren en dan uiteindelijk de kampioenen om de titel beste jeugdschaker uit het Gooi te laten spelen.
Dat organiseren gaat niet van de ene op de andere dag, mocht het mogelijk zijn dan horen jullie het zo snel mogelijk.

Patrick Kreuning
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2