WIJDEMEERSE WEBKRANT
Redding Vleermuizen
's-Graveland, do 29 oktober 2009

Morgen om twaalf uur klimt vleermuisonderzoeker Peereboom met een hoogwerker in de bomenrij langs het Zuidereinde te ’s-Graveland.

persbericht

Vleermuisdetective op het Zuidereinde

Op vrijdag 30 oktober klimt vleermuisonderzoeker Daniël Peereboom met een hoogwerker in de bomenrij langs het Zuidereinde te ’s-Graveland, aan de voorkant van de buitenplaats Gooilust. Deze oude bomen moeten binnenkort vanwege de openbare veiligheid geveld worden. Ze worden vervangen door nieuwe gezonde exemplaren.  

Ontheffing

De buitenplaatsen in ’s-Graveland zijn een belangrijk leefgebied voor diverse beschermde vleermuissoorten. Natuurmonumenten heeft daarom een ontheffing aangevraagd van de Flora- en faunawet om deze bomen waarin vleermuizen leven, te mogen vellen. Deze ontheffing is op 15 oktober verleend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Om zorgvuldig met deze populatie om te gaan, is een vleermuisexpert gevraagd de bomen voorafgaand aan de kap te onderzoeken. Als blijkt dat er op dit moment een belangrijke vleermuispopulatie in winterslaap in de boom zit, dan blijft deze boom voorlopig staan.

Herstelplan

Op dit moment is een herstelplan voor de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen in uitvoering. Deze karakteristieke landgoederen zijn flink op leeftijd en meerdere lanen verkeren in slechte staat. Natuurmonumenten wil dat dit cultuurhistorisch erfgoed bewaard blijft voor de toekomst en vervangt daarom over een periode van enkele jaren meerdere lanen en bosgedeeltes zodat oude structuren weer herleven. Daarbij is vanzelfsprekend aandacht voor de belangrijke dieren en planten die hier leven.

Om de vleermuizen in de toekomst genoeg overlevingskansen te bieden, moeten ook oude bomen op tijd vervangen worden door nieuwe zodat latere generaties vleermuizen zich weer kunnen huisvesten. Herstel van de buitenplaatsen nu betekent dat er ook in de toekomst genoeg oude bomen zullen zijn met gaten en holen voor holenbroeders en vleermuizen. Op de buitenplaatsen leven glanskoppen, boomklevers, bosuilen, holenduiven, kleine bonte spechten èn grootoorvleermuizen, watervleermuizen, rosse vleermuizen, franjestaarten, baardvleermuizen en ruige dwergvleermuizen.

15 eiken en 1 beuk

Het gaat om het vellen van 15 eiken en 1 beuk langs het Zuidereinde. Er zijn veel dode kronen, dood hout en regelmatig breken takken af. Dit levert een onveilige situatie op voor verkeer en omwonenden. Er worden twee rijen met 42 bomen teruggeplant.

De kapwerkzaamheden moeten voor 15 november uitgevoerd zijn in verband met het aanbreken van de winterslaap van de vleermuizen. Mochten ruige dwergvleermuizen toch verstoord worden dan kunnen die nog naar een andere geschikte boomholte in de directe nabijheid vliegen.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
15 gr.
windkr. 2