WIJDEMEERSE WEBKRANT
Alcoholcontroles
Wijdemeren, wo 14 oktober 2009

De GGD, de politie en de VWA voeren gezamenlijk controles uit op de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol aan minderjarigen.

persbericht

Gezamenlijke inzet van politie en VWA bij Samen aan de slag-controles

Half september, eind september en begin oktober heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in samenwerking met de politie weer gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol.

Er zijn in totaal 19 controles uitgevoerd bij alcoholverstrekkers in de regio Gooi en Vechtstreek.  De meeste bedrijven vroegen strict om de identiteitskaarten van personen die niet onmiskenbaar de leeftijd van 16 jaar hadden. Slechts bij twee verstrekkers werd een overtreding geconstateerd.

Bij een evenement in Huizen werd alcohol aan een 15 jarige verstrekt zonder de leeftijd vast te stellen. Tevens was er bij dit evenement sterke drank aanwezig waardoor artikel 25, eerste lid wordt overtreden. Voor de eerste overtreding krijgt de ondernemer een boete. Voor de aanwezigheid van de sterke drank is een schriftelijke waarschuwing gegeven. Ook moest de ondernemer de sterke drank onmiddellijk weghalen. In Bussum werd begin oktober bij een ondernemer een overtreding geconstateerd van de verstrekking van sterke drank aan jongeren die 16 jaar waren. Sterke drank mag verstrekt worden vanaf 18 jaar. Ook hiervoor is een boeterapport opgesteld. Daarnaast heeft de ondernemer van de gemeente een waarschuwingsbrief gekregen dat bij herhaling de vergunning ingetrokken kan worden.

Vanaf september voeren de VWA en de politie met enige regelmaat gezamenlijk controles uit. Door deze samenwerking van VWA en politie is de handhavingscapaciteit op dit onderdeel voor deze regio versterkt. Deze versterkte intensieve controles worden uitgevoerd door de VWA en de politie in het kader van het project Samen aan de slag.  Het regionale samenwerkingsproject project Samen aan de slag, dat aangestuurd wordt door GGD Gooi & Vechtstreek, wordt uitgevoerd om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Kinderen drinken op te jonge leeftijd, te vaak en te veel alcohol. Dit heeft aantoonbaar schadelijke gevolgen voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen.

De ‘Samen aan de slag’ controles

Tijdens de zogenoemde Samen aan de slag- controles is gelet op de naleving van de Drank- en Horecawet met betrekking tot de leeftijdgrenzen voor alcoholverkoop. Er geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende drank. Voor sterke drank geldt een grens van 18 jaar. Ondernemers die in de fout gaan krijgen een boete. De hoogte van de boete varieert van 900 tot 3600 euro. Treedt er uiteindelijk geen verbetering op dan kan de gemeente besluiten om vergaande maatregelen te nemen, zoals het intrekken van de drankvergunning. In het kader van het project zullen de controles in ieder geval dit jaar en volgend jaar intensief plaats vinden.

Tips voor ondernemers

Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:

  • toepassen van hulpmiddelen bij de leeftijdsgrenzencontrole (polsbandjessysteem, signaal bij de kassa, toegangscontrole)
  • aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon
  • instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen)
  • informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen
  • controle op het doorgeven van alcohol aan jongeren
  • de uitvoering door het personeel controleren

Project Samen aan de slag

Het project Samen aan de slag, heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers als horeca, supermarkten en sportkantines. In het project werken gemeenten, politie, VWA, GGD, Jellinek, Symfora, PRIMO en Trimbos samen.

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2