WIJDEMEERSE WEBKRANT
Huren accomodaties Gelijk
Wijdemeren, wo 14 oktober 2009

De voormalige gemeenten kenden verschillende regelingen voor de huur, het gebruik en het onderhoud van (sport)accomodaties. Daar komt een eind aan.

Nog steeds, ruim zeven jaar na de herindeling, bestaan er nog steeds verschillen tussen de wijze waarop zaken in de kernen geregeld zijn. De subsidies werden al eerder gelijkgetrokken. Nu gaat dat ook gebeuren met de huur van accomodaties. Hoe de regeling voor individuele verengingen uit zal pakken is nog niet geheel te overzien. Wethouder Abrahamse kondigde gisteren aan dat er mogelijk een hardheidsclausule gehanteerd zal worden als de klap te groot blijkt te zijn en de vereniging de kop zou kosten.

persbericht

Accommodatiebeleid biedt duidelijkheid

Burgemeester en wethouders zijn akkoord met de accommodatienota. Daarin wordt het beleid ten aanzien van de gemeentelijke accommodaties vastgesteld. Alle verenigingen gaan nu hetzelfde tarief betalen voor het gebruik van gemeentelijke accommodaties.

Drie maatregelen

In de huidige situatie bestaat er geen standaard tarief. De ene toneelvereniging betaalde bijvoorbeeld meer dan de andere en bij de ene voetbalvereniging wordt onderhoud in eigen beheer uitgevoerd, terwijl het bij de andere door de gemeente wordt gedaan. Om aan deze ongelijkheid een einde te maken worden de tarieven nu geharmoniseerd, zodat duidelijk is wat per vierkante meter betaald moet worden. In de nota worden nog twee maatregelen voorgesteld: een regeling voor investeringen en harmonisering huurtarieven van voetbalvelden / privatisering van voetbalvelden.

Huurharmonisering

Het kostendekkend huurtarief voor kinderdagverblijven wordt vastgesteld op € 145 per m² per jaar, het tarief voor ander commercieel gebruik op meer dan € 145 per m² per jaar. Voor maatschappelijke en subsidieafhankelijke organisaties wordt uitgegaan van 33% kostendekkendheid, € 47,50.

Accommodatieregeling

De accommodatieregeling regelt de investeringen van de gemeente in verenigingsgebouwen. Tot nu toe bestond er geen eenduidige regeling. Het voorstel is nu dat de gemeente 1/3 van de kosten op zich neemt en de vereniging ook 1/3. Voor het resterende 1/3 deel kan de vereniging een renteloze lening bij de gemeente aangaan die in maximaal 25 jaar moet zijn afbetaald.

Voetbalvelden

Het privatiseringsvoorstel houdt in dat de voetbalverenigingen voortaan alle werkzaamheden (aanleg, onderhoud) aan de velden zelf doen. Zij ontvangen daarvoor dan per jaar een bijdrage van de gemeente, of de gemeente koopt het in een keer af.
 
Met deze voorstellen denkt het college een eind te maken aan de ongelijkheid van regelingen waarvan momenteel sprake is. Wel is het zo dat vrijwel alle verenigingen meer moeten gaan betalen. Vorig jaar is in de begroting vastgesteld dat er 80.000 euro extra aan huuropbrengst uit de gemeentelijke accommodaties moet komen.

De commissie Maatschappelijke Zaken bespreekt de nota accommodatiebeleid op dinsdag 3 november, de gemeenteraad op donderdag 26 november.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2