WIJDEMEERSE WEBKRANT
Collegebesluiten
Wijdemeren, di 13 oktober 2009

De communicatie van Wijdemeren met de pers is in een versnelling gekomen. Het college houdt wekelijks een persconferentie.

Dualistische wind

Er waait een nieuwe (dualistische) wind door Wijdemeren. Iedere dinsdagmorgen wordt de collegevergadering gehouden. Dat is al vele jaren zo. Nieuw is dat vandaag, voor de tweede keer, een persconferentie werd belegd waar de collegebesluiten van vandaag door B&W werden toegelicht. Let wel, de collegebesluiten, dienog aan de raad worden voorgelegd. De raad zal, na behandeling van het collegevoorstel in de commissie, uiteindelijk het finale besluit nemen, zoals het in het duale bestel hoort. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheden.

Enkele collegebesluiten uitgelicht:

Geen leges en precario kermissen

Op 24 april werd de stemming over een DBL-amendement uitgesteld dat leges- en precarioheffing voor kermissen zou invoeren. Het college werd gevraagd om die heffingen nog eens te onderzoeken. Het college heeft het onderzoek afgerond en raadt de heffing van leges en precario voor kermissen af. De te verwachten inkomsten zullen gering zijn. De kans dat de kermissen in de kernen zullen verdwijnen lijken het college groot.

Gedragscode raadsleden

Het college zet in een brief aan de raad de puntjes op de i over de gedragscode en de gemeentewet zoals die van toepassing zijn voor raadsleden. Dit naar aanleiding van de uitspraken van CDA-fractievoorzitter Theo Reijn aan het adres van DBL-voorman Jaap van Waveren en de door DBL ingediende motie tijdens de laatste raad. Het college stelt dat het niet wil oordelen over individuele gevallen, maar wel aandacht vragen voor de dunne lijn die soms loopt tussen opkomen voor een burger in de knel en de belangen van een burger behartigen, of een afweging maken tussen het algemeen belang en een individueel belang.

Aros: niet representatief

Op 25 maart kondigde het college in een persbericht aan de subsidie aan de lokale omroep te willen stoppen. Het college nam vandaag een besluit over de lokale omroep (You FM en TV Wijdemeren), die wij voor het gemak maar even de Aros noemen. In een overleg met de raad over mogelijke bezuinigingen bleek dat het schrappen van de subsidie aan de Aros (volgens wethouder Abrahamse) "breed gedragen werd". Het college deed daarop onderzoek naar de "representativiteit" van de Aros. Het college vroeg overzichten op bij de Aros om te bepalen welk percentage zendtijd "van wezenlijk belang is voor Wijdemeren". De Aros weigerde die gegevens te verstrekken met een beroep op de wet.

Stoppen subsidie

Tenslotte verklaarde de wethouder dat de begrotingen die de Aros overlegt er niet goed uitzien. Al met al voor het college reden om te besluiten dat de subsidie aan de Aros (€ 8.000 p.j.) gestopt zal worden. Voor de subsidie over 2010 wacht het college het oordeel van de raad af. Het ziet er naar uit dat stoppen met de subsidie het einde van de Aros zal betekenen. Stefan Troost, die namens de Aros bij de persconferentie aanwezig was, kondigde aan een tegenactie te zullen starten. Het bleef enigszins onduidelijk of de subsidie aan de Aros doorgegeven wordt uit een rijkspot, of dat Wijdemeren de subsidie uit eigen zak betaalt.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 3