WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA: Royeren Kruisinga?
Nederhorst den Berg, vr 24 juli 2009

Cor Koster, oud-voorzitter van het CDA Wijdemeren, pleit er voor om CDA-gedeputeerde Rinske Kruisinga te royeren.

ingezonden brief

Open brief aan het bestuur van het CDA Wijdemeren, 24 juli 2009


Geacht bestuur,

Ik stel u voor om Rinske Kruisinga, lid van de afdeling CDA Wijdemeren,  op te roepen om bij de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering verantwoording af te leggen van haar handelen als gedeputeerde bij de Provincie Noord-Holland. Sterker nog, ik stel u voor om mevr. Kruisinga te royeren als lid van het CDA Wijdemeren. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik u dit vraag.

Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland heeft 78 miljoen euro verloren door onzorgvuldig handelen, bijna twee keer zoveel als de provincie Zuid-Holland in 1991 kwijtraakte in de beruchte Ceteco-affaire. Betrokkenen hebben, met uitzondering van de commissaris van de koningin  Borghouts,  geweigerd hierover verantwoording af te leggen. Zij traden af en konden daarmee lastige vragen ontwijken. Vier van de zeven, onder wie Rinske Kruisinga als één van de twee CDA-gedeputeerden, hebben zich vervolgens laten herkiezen en gaan nu weer gewoon door.

Ik wil hier niet ingaan op het begrip "politieke verantwoordelijkheid". Ik mag aannemen dat u voldoende vertrouwd bent met de essentie daarvan: het afleggen van verantwoording. Nu de gedeputeerden zich  onttrokken hebben aan het geven van een verantwoording voor wat ze gedaan hebben en gewoon verder gaan - "staatsrechterlijk onzuiver" volgens hoogleraar staatsrecht Elzinga - mag een zichzelf respecterend politieke partij als het CDA dit niet zo maar laten gebeuren. Als zij dit wel doet, dan is dat een klap in het gezicht van de kiezer.

Onze afdeling heeft - provinciaal en landelijk - weinig in te brengen. Maar ik denk dat het royeren van mevr. Kruisinga als CDA-lid duidelijk maakt dat het CDA - althans één bepaalde afdeling daarvan - wel degelijk probeert het mandaat dat zij van de kiezer vraagt waard te zijn. Dat mandaat houdt in: eerlijk zijn over wat men wil en doet. Verklaren  waarom men iets nastreeft en vervolgens zeggen wat wel en niet gelukt is. En zonodig toegeven dat men een fout gemaakt heeft. Een CDA'er mag zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. En dat is precies wat Rinske Kruisinga gedaan heeft.

Ik voel me - om even persoonlijk te worden - belogen en verraden. Ik heb me destijds als voorzitter van CDA Wijdemeren ingespannen om Rinske Kruisinga en haar collega Jaap Bond verkozen te krijgen. Ik heb anderen verteld dat we met een gerust hart op deze mensen kunnen stemmen. Ik heb me vergist.
Met vriendelijke groet

Cor Koster
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
24 gr.
windkr. 2