WIJDEMEERSE WEBKRANT
Armoedebestrijding
Ankeveen, za 25 juli 2009

Patrick Kreuning geeft tips om geld te besparen in het kader van armoedebestrijding.

ingezonden brief

Wat gebeurt er aan armoedebestrijding?

Vanuit de lokale politiek merk ik weinig tot niets ten aanzien van de armoede bestrijding, hooguit de 50 euro die men met kerst kon krijgen na het invullen van de nodige formulieren waarbij je ook nog de nodige kopieerkosten moest maken.

Daarom wil ik de mensen die het zwaar hebben wat tips aan de hand doen.

1)

Kijk uit met energieleveranciers. Het beste kun je blijven zitten bij je huidige leverancier, overstappen kost bijna altijd geld en zeker als je naar de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) gaat. Zij rekenen een vastrecht voor zowel gas en elektra van ruim 8 euro per maand. Dan moet je toch al heel fors gas en elektra gebruiken wil je dat bedrag, wat doorgaans 6 tot 7 euro hoger is dan bij andere energiemaatschappijen, terugverdienen. De energierekening bestaat voor de helft uit belasting, dan nog een leuk bedrag voor transportkosten, misschien dat maar een kwart van de rekening bestaat uit werkelijk verbruikte gas en elektra. Bij mensen die u opbellen en die zeggen dat u teveel betaalt moet u altijd vragen naar de kosten voor vastrecht, de prijs per m3 gebruik gas en de prijs per kwh verbuikte energie.
Zo werd ik ooit door zo'n firma gebeld en die vrouw kon mij de bedragen niet eens noemen, waarop ik vroeg hoe ze dan kon weten dat ik teveel betaalde. Energiebedrijven bellen u op en beweren de goedkoopste te zijn, maar er zit haast altijd een addertje onder het gras, de eerdergenoemde NEM heeft geen verdrag met andere energiebedrijven waardoor u opeens voor nare gevolgen van boetes etc. kunt komen te staan. Vervolgens krijgt u een contract voor drie jaar waar moeilijk onderuit is te komen.

2)

Woont u in een flat of in een rijtjeshuis, probeer eens de kabel op te zeggen. Digitenne is goedkoper, maar je kunt ook eerst wachten tot je afgesloten wordt. Ik heb in 2006 opgezegd bij Casema (nu Ziggo) en ben nog steeds niet afgesloten, ik kijk dus gratis.

3)

Voor de dagelijkse boodschap: regelmatig zie ik bij de vlees- en groenteafdelingen bij de SuperdeBoer producten staan met 35% korting omdat het die dag dan op moet. Meestal kan een dagje later ook nog wel, maar die 35% is snel verdiend en dan kun je ook eens wat luxers eten dan een slavinkje. Overigens zie je ook op de kaasafdeling wel eens dat soort stickers.
Hoe dat bij de Albert Heijn is weet ik niet. Overigens kun je voor dagelijkse boodschappen ook af en toe eens naar de Lidl of de Aldi fietsen.

4)

Voor de rokers: de prijzen van tabak stijgen om de haverklap, ik zou zeggen, probeer te stoppen. Een gemiddelde roker si toch gauw zo'n 80-100 euro per maand kwijt. En je spekt er enkel de staat mee, de staat roept wel dat ze wil dat mensen stoppen met roken, maar de financiele winsten zijn dermate voor hen, dat die leugen al lang niet meer geloofd wordt. Zij helpen je niet uit de armoede, waarom zou je ze dan nog spekken ook?

Ik hoop hier wat dorpelingen mee van advies gediend te hebben, mocht u ook tips en adviezen hebben, deel ze met ons?

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 2