WIJDEMEERSE WEBKRANT
Elk Voordeel heb zijn Nadeel
Kortenhoef, wo 19 augustus 2009

Putter laat zijn licht schijnen over de brief van Cor Koster, de reactie van Andrea Luijer (voorz. CDA) en het ontbreken van een reactie van Rinske Kruisinga.

De zomerstilte trekt langzaam op. Putter schrijft weer. En passant parafraseert hij Cruijff. "Elk voordeel heb zijn nadeel." zo blijkt maar weer.

ingezonden bericht

Rinske

Cor Koster, oud-voorzitter van het CDA in Wijdemeren en bekend als website- brievenschrijver heeft een stevige knuppel in het christelijke hoenderhok geworpen.

Hij eist dat  de provinciale CDA gedeputeerde Rinske Kruisinga verantwoording aflegt voor haar houding in de zogenaamde IJsland-affaire waarbij de provincie miljoenen euro’s verspeelde, en hij vindt dat ze, voor de wijze waarop ze eerst aftrad en later weer aantrad, geroyeerd moet  worden.

Dat is nogal wat. Rinske Kruisinga woont in Nederhorst den Berg,  staat dus alhier op de ledenlijst van het CDA en valt dus, zo te zeggen, onder het plaatselijke bestuur. Wat dat betreft heeft Cor Koster, trouw CDA-lid,  dus recht van spreken. En hij neemt geen blad voor de mond. Wanneer je als CDA deze zelfredzaamheidactie van Rinske Kruisinga pikt verlies je, zegt hij, je geloofwaardigheid en als je – zegt hij – zoals ik destijds haar bij de kiezer warm heb aanbevolen. sta je mooi voor aap. Een klap in het gezicht van de kiezer, zo noemt Cor Koster dat.

Wat hem terecht stoort is dat politieke verantwoordelijkheid blijkbaar niet meer telt. Rinske Kruisinga trad af, voelde zich dus mede verantwoordelijk voor het risicovolle gedrag van de provincie, maar hup, even later zat ze weer vrolijk in haar gedeputeerde zetel en daarmee, vond ze, was de kous af. Dat is een houding die weinig respect afdwingt en dat het CDA haar erop aanspreekt ligt eigenlijk nogal heftig voor de hand.

Er is een tijd geweest dat Rinske Kruisinga verantwoordelijk was voor het provinciale jeugdbeleid, dat een ongelofelijke puinhoop bleek te zijn met blunders aan de lopende band. Ze kwam er toen wonderlijk genoeg met beterschap beloven vanaf en er was in velden of wegen geen Statenlid of CDA prominent te bekennen die haar aftreden aanbeval. Dat was buitengewoon bijzonder want  dat had eigenlijk toen al moeten gebeuren.

Bijkomend effect was dan geweest dat we ook geen last zouden hebben gehad van haar opvattingen in de Horstermeer problematiek, waarin ze zich luid en duidelijk tegen de Horstermeer bewoners keert.

Rinske Kruisinga zit vanaf 1999 in de provinciale staten en is sinds 2003 gedeputeerde. Is het mogelijk dat je na tien jaar vergeten ben hoe fatsoenlijk politiek gedrag in elkaar steekt? Ik ben benieuwd of de brief van Cor Koster nog gevolgen heeft, de reactie van de huidige CDA voorzitter geeft daar weinig hoop op.

Een voordeel, heb ik CDA-ers vaak horen zeggen, is dat een landelijke partij vertegenwoordigers heeft in provincie- en landsbestuur.

Wel, dit is nou eens een voorbeeld van een voordeel dat een groot nadeel heeft.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
26 gr.
windkr. 2