WIJDEMEERSE WEBKRANT
Het Wipbruggetje
's-Graveland, do 23 oktober 2008

Putter blikt met Nescio terug op het wipbruggetje en de bomen langs de 's-Gravelandse weg. En wordt er melancholisch van dat de bomen voor de bijl gaan.

Putter-archief

Update 25-10-2008, 23.45: Eddie de Paepe, Nescio liefhebber en journalist van de Gooi- en Eemlander, had schik in deze Putter en nam hem over op zijn eigen weblog.

ingezonden bericht

Wipbruggetje

"De boomen van den ´s-Gravelandschen weg, aan `t nauw zichtbare eind der weiden, stonden daar als altijd, als een muur, als een gesloten leger, zooals ze daar zooveel nachten hadden gestaan, te wachten op de zon.

Stiller dan dat alles was de Oester. Hij had z`n kraag op en keek naar z`n schaduw, links voor zich uit.

Zoo liepen we door tot `t bruggetje bij de tol" *

"* Noot van 1942 . Dit aardige wipbruggetje bestaat ook al niet meer. De weg is over het water heen geplempt. God zegene de verantwoordelijke autoriteiten. Als `t kan een beetje hardhandig.

( Nescio, "Kortenhoef")"

Ach ja, dat wipbruggetje, daarvan weten wij allang niks meer, maar de boomen van de ´s-Gravelanschen weg , daarvan weten we nu dat ze stuk voor stuk, vroeg of laat, het wipbruggetje zullen volgen. En ook nu hebben de verantwoordelijke autoriteiten hun argumenten schietklaar als de patronenband van een mitrailleur.

Noodzakelijk, onontkoombaar, verbetering, veiligheid, upgrading, vooruitstrevend, het is altijd hetzelfde, de ondeskundige luisteraars knikken instemmend en dan valt het wipbruggetje in handen van de sloper om plaatst te maken voor efficiency en besparing, maarrr.. het wipbruggetje zijn we voorgoed kwijt.

Het lijkt wel of, symbolisch gesproken, Wijdemeren in alle hevigheid een poging doet alle mogelijke wipbruggetjes te verwijderen. Vlak bij de bomen van de ´s-Gravelandseweg vindt de aanslag op het Noordereinde plaats binnen een beschermd dorpsgezicht nota bene en voor de totale vernieling van het geliefde oud-Loosdrecht zou het werkelijk een gotspe zijn een wipbruggetje als vergelijking te nemen. Dat is de kracht van een waterpistool, naast die van een houwitser plaatsen.

Jongste aanval van de vooruitgang is een projectontwikkelaars idee om in het dorpscentrum van Nederhorst den Berg, waar nu de natuur vrij spel heeft, te verrijken met een tientallen meters hoog appartementengebouw. Bewoners zijn fel tegen, maar het college van B&W heeft al gezegd voornemens te zijn toestemming te verlenen, hoewel men, blijkbaar geschrokken, beweert dat dat een loze kreet is.

Bedenk voor eens en altijd: met loze kreten van verantwoordelijke autoriteiten moet je heel erg oppassen En op Gods hardhandige zegen, zou ik ook maar niet al te vast vertrouwen.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 4