WIJDEMEERSE WEBKRANT
Het hoofd Koel
Kortenhoef, za 22 november 2008

Dat de raad kwaad is op het college is volstrekt logisch, maar dat staat los van de wens van AH om de exploitatie van de Dobber over te nemen.

In de Zijlijn

Het hoofd Koel

Er was donderdag in de raad een hoop commotie over de toekomst van dorpshuis De Dobber. Of was het commotie over een wethouder die de raad niet informeert?

De afgelopen week kreeg de WWK veel ingezonden brieven over dit onderwerp. Ook Putter liet zich niet onbetuigd. Termen als verkwanseld, met je poten van ons dorpshuis blijven (Putter), reddingsplan (CDA) vlogen om de oren. De kwaadheid op het college mengde zich als een giftig mengsel met de exploitatie van de Dobber door AH. Tijd om even wat op een rijtje te zetten

Kwaad op het college

In de raad liepen de emoties hoog op omdat het college tegen de uitdrukkelijke afspraak met de raad in, dat die vooraf geïnformeerd zou worden, toch weer op eigen houtje een persbericht had uitgegeven waarin de overname werd aangekondigd. En dat onder verantwoordelijkheid van een wethouder die er afgelopen jaar blijk van had gegeven er niet voor terug te deinzen om de raad tot drie keer toe verkeerd te informeren over een akkoord dat met de SV gesloten was, maar niet bleek te bestaan. Net als toen met die "akkoorden" werden ook nu het besluit om met AH in zee te gaan weer schielijk teruggenomen en afgezwakt.

Om kort te gaan, de raad was kwaad op het college, omdat men de mededelingen van het college niet langer vertrouwt. Vandaag wordt dit gezegd, morgen dat. En als je de informatie van het college niet kan vertrouwen, dan kun je de de raad wel opdoeken.

Niet kwaad op AH

De raad was niet kwaad AH. Laten we dat eerst even duidelijk vast stellen. In meerderheid vond men het prima als AH de Dobber overneemt, op voorwaarde dat de functies van de Dobber behouden blijven.

De functies van de Dobber.....?

Tja... Welke zijn die? Goed inzicht heb ik niet in het gebruik grote zaal van de Dobber, maar ik vrees dat dat maar zeer beperkt is. De kleine verenigingen zijn al weggetrokken, omdat de huur te hoog was. De toneelvereniging maakt er af en toe een paar dagen gebruik van. Wellicht nog wat verenigingen, zoals muziek en carnaval, maar dan houdt het toch snel op. En, o ja, informatie- en dorpsavonden van de gemeente natuurlijk. En eens in de vier jaar een verkiezingsavond. Laat ik eens ruim schatten. Dertig van de driehonderdvijfenzestig avonden van het jaar. Nou.., ok, veertig misschien. Maar dan nog.

Dorpshuis?

Dan de Dobber als dorpshuis. Gezellig even naar de Dobber om dorpsgenoten te ontmoeten en een pilsje te drinken. Vroeger gebeurde dat veel. Op zaterdagmiddag kon je over de hoofden lopen omdat het halve dorp bij elkaar kwam. Maar dat is al acht jaar achter de rug. Weg. De toenmalige beheerder en zijn echtgenote schrokken er niet voor terug om regelmatig bezoekers ruw scheldend om niets de deur te wijzen, iets wat ook niet echt hielp om de loop erin te houden. De functie van "dorpshuis" leidt al jaren een kwijnend bestaan en lijkt gereduceerd tot "bar". Ik kwam er heel vroeger vaak, nu niet. Alleen als ik er moet zijn. Vier, vijf keer per jaar.

Krokodillentranen

Eerlijk gezegd vind ik dan ook dat de emotionele oproepen om "ons dorpshuis betaald van de dubbeltjes en kwartjes van de burgers" te behouden sterk overdreven zijn. Krokodillentranen, zeker van Putter. De Dobber is geen "dorpshuis". De Dobber is geen goed draaiend zalencentrum. De Dobber ligt bovendien buiten de loop van het winkelcentrum. En bovenal, de exploitatie van de Dobber heeft nog niemand de afgelopen tien jaar goed voor elkaar gekregen. Het beste bewijs dat het structureel fout zit met de Dobber.

Redenen genoeg om dus eens heel kritisch naar de Dobber te kijken en daarbij geen enkele mogelijkheid uit te sluiten.

En dat is precies wat in het persbericht van de gemeente staat. AH neemt de exploitatie over en garandeert de huidige functies. Daarna wordt gekeken of de Dobber zo, in de één of andere vorm, kan voortbestaan, of dat er elders (op het dorpsplein, onderdeel van Veenstaete?) een ander dorpshuis moet komen. Een wijs besluit.

Obscuur

Sympathiek van AH om er zo in stappen, al denken ze er uiteindelijk natuurlijk beter van te worden. Beter dan dat de Dobber een huis van plezier, een dubieuze horecagelegenheid met criminele achtergrond of een obscuur religieus centrum wordt. Laat AH de exploitatie maar doen, onder de voorwaarden die de politiek als verhuurder stelt. Dan zien we wel weer verder. Met AH zijn vast goede afspraken te maken. Prima.

Dat het college er met de communicatie nu meteen weer zo'n potje van maakt is slecht en doet de zaak alleen maar schade. De raad is daar volkomen terecht erg kwaad over.

Houdt het hoofd koel en scheidt de zaken.

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
natte sneeuw
1 gr.
windkr. 2