WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Kater van DBL
Wijdemeren, ma 10 november 2008

De kater van de algemene beschouwingen is nog niet verdwenen bij DBL. Eerst open overleg met de coalitie, die dan zonder overleg een eigen koers vaart.

ingezonden bericht

Veel Vertrouwen Verloren:
begrotingsbehandeling 2008

Evenals vorig jaar blikt DBL terug op de begrotingsbehandeling.

Was tot voor kort het thema van de huidige CDA/VVD/PvdA/GL-coalitie "Vol Vertrouwen Verder", inmiddels is wel duidelijk dat het als "Veel Vertrouwen Verloren" uitgelegd moet worden. Bij de inwoners en in de gemeenteraad.

Aan het einde van de laatste dag van de algemene beschouwingen lag steun voor een raadsbreed akkoord binnen handbereik. Het akkoord nam de door DBL becijferde besparingen (voor 2009 Euro 145.563,--) in meerjarenperspectief op. Daarmee was de begroting voor 2009 sluitend. Daarnaast werd het college opgedragen Euro 400.000,-- te bezuinigen ingaande 2010. Als gevolg van dit principeakkoord was er in 2009 geen onroerende zaakbelasting verhoging nodig.

Alleen de PvdA wilde nog even intern overleggen over de formulering en het CDA zocht nog wat centjes voor een extern onderzoek. Zo gingen alle partijen uit elkaar.

Na meer dan twee uur wachten werd zonder enig overleg met de twee Dorpsbelangens een compleet nieuw voorstel op tafel gegooid en vervolgens in stemming gebracht.

Wat waren de belangrijkste wijzigingen?

Het CDA vond het nodig Euro 60.000,-- op te nemen voor externe hulp bij een onderzoek naar besparingen.

Tevens was nu afgesproken en onderdeel van de besluitvorming geworden dat "tekorten in de jaren 2010 t/m 2012 voor 50% door bezuinigingen gedekt gaan worden en voor 50% uit belasting verhoging bovenop de structurele verhoging als gevolg van de inflatie". Dus heel wat anders dan Euro 400.000,-- besparen!

Wat zijn de gevolgen?

  1. Toch wel belastingverhoging in 2009.
  2. Weer Euro 60.000,-- de deur uit naar externen.
  3. De coalitie heeft zich nu al verplicht aan verhogingen in 2010.

Wist het CDA waarover zij ging beslissen?

  1. Nee, desgevraagd staande de vergadering wist Theo Reijn (fractievoorzitter CDA) niet of de door DBL becijferde en ook in het nieuwe voorstel van de coalitie meegenomen dekkingen ook voor de jaren 2010 t/m 2012 ingeboekt werden. Veiligheidshalve heeft DBL daarom toch haar voorstel op dat onderdeel apart in stemming gebracht. Het kreeg van alle partijen met uitzondering van de PvdA steun, want de PvdA kon na twee dagen het effect van het DBL-voorstel "nog niet overzien". Of had het eigenlijk met (geen) vertrouwen te maken?
  2. Nee, want doordat zij voor volgend jaar eenmalig (laten we dat tenmiste hopen) Euro 60.000,-- nodig hebben voor externe hulp laten zij de burgers en ondernemers per 2009 al extra belasting betalen! Dat is ongehoord! Het CDA weet als geen ander, temeer omdat ze het vorig jaar zelf aan de orde stelden dat eenmalige posten het begrotingsbeeld erg verstoren. Het is echt volksverlakkerij om de bevolking daarvoor structureel op te laten draaien. Dat ook de VVD dit onopgemerkt liet passeren zegt genoeg over het niveau in Wijdemeren.
  3. Nee, want desgevraagd wist de heer Reijn niet op wat voor stand de begroting 2009 uit zou komen. Zouden VVD, PvdA en GL het geweten hebben? Ik ben bang van niet. Over de ozb-verhoging werd überhaupt geen uitspraak gedaan.

Is DBL dit jaar tevreden?

Wel over de open wijze van uitwisseling van argumenten en standpunten dit jaar. Over de inhoudelijke standpunten van de partijen zullen wij in andere berichten nog naar buiten treden.

Niet over de uiterst teleurstellende gang van zaken aan het eind. DBW en DBL meer dan twee uur laten wachten en dan vervolgens zonder enig gesprek een andere weg op gaan dan eerder besproken.

Zijn dat de normen en waarden van het CDA. Oké dan mag de heer Reijn openbare excuses gemaakt hebben, en inderdaad hij heeft ook persoonlijk gebeld. Maar het is wederom het verhaal van het kalf en de put. Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen.

"Ik ben niet zo'n politiek dier, ik ben meer gericht op resultaat", zegt hij in de krant. Nou mijnheer Reijn, het resultaat is geweldig, vraag het de ondernemers maar. Ambtenaar recreatie en toerisme weg, toeristenbelasting omhoog, leges extra omhoog, ozb omhoog. Ja dan moet je als CDA wel met een motie komen om ondernemers die het niet meer kunnen betalen de lokale heffingen kwijt te schelden. En dat deed het CDA dus ook.

Theo Reijn sloot de cda-beschouwing af "in de hoop dat wij met het oog op de toekomst gezamenlijk in staat zijn wezenlijke veranderingen tot stand te brengen". Gezamenlijk, daar zit iets in van "Normen en Waarden" en "Ja, We Kunnen Het". Gezamenlijk, daar hoor je zelf toch ook bij? Mooie woorden die veraf staan van hetgeen hij als cda'er nog geen dag later in de praktijk bracht. Buitengewoon teleurstellend. Een gemiste kans en niet voor het eerst.

Bent u overigens nieuwsgierig naar de DBL-bijdrage aan de begrotingsbehandeling, dan kunt u die vinden op de website van de gemeente misschien kunt u dan toch nog een beetje glimlachen.

Namens DorpsBelangen Loosdrecht,

Miep van Hattem Allon, Jaap van Waveren, Gert Zagt

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
10 gr.
windkr. 4