WIJDEMEERSE WEBKRANT
Reijn over Excuus
Wijdemeren, ma 10 november 2008

In de nieuwsbrief die het CDA vandaag verspreidde, stond een stuk van fractievoorzitter Theo Reijn over zijn excuses. Het is ook te vinden op de CDA website.


Theo Reijn

ingezonden bericht

CDA Wijdemeren

Excuses: gemeend of slimme publiciteitsstunt

In De Gooi- en Eemlander van zaterdag 8 november wordt de vraag gesteld of het openbaar excuses een slimme publiciteitsstunt was of een oprechte poging om een blunder recht te zetten. CDA-fractievoorzitter Theo Reijn zet nog een paar zaken op een rijtje.

Tijdens het overleg met de fractievoorzitters van coalitie en oppositie is een voorstel op tafel gekomen waar wij ons redelijk in konden vinden en met de eigen fracties zouden bespreken. Van een akkoord kon toen geen sprake zijn omdat dat alleen bereikt kan worden met instemming van de hele fractie.

Na een dikke twee uur overleggen met coalitiepartijen (afzonderlijk, gezamenlijk, met en zonder collegeleden) lag er een gewijzigd voorstel. Voor het CDA was van groot belang dat structureel de kosten worden verminderd. Daarom wil het CDA laten onderzoeken welke backoffice taken gezamenlijk met een of meerder gemeenten in de regio uitgevoerd kunnen worden. Dat moet aanmerkelijk meer opleveren dan de 400.000,- euro van het eerdere amendement,

Alleen instemming met zo'n organisatiebreed onderzoek is niet voldoende om de structurele bezuinigingen te realiseren. Dan blijft het een papieren bezuiniging. Zo'n onderzoek kan ook niet door de eigen ambtenaren worden uitgevoerd en dus zijn financiën nodig om een extern onderzoek te doen. Voor het CDA een belangrijk punt.

Na uren onderhandeling en van hot naar her lopen kwam er een coalitie-amendement waarin de OZB met alleen de inflatie wordt aangepast en financiën beschikbaar komen voor het extern onderzoek.

Met dat amendement hadden we terug moeten gaan naar onze collega's van de oppositie. Dat is niet gebeurd. Toen het debat was hervat en DBL-fractievoorzitter Jaap van Waveren de raad wees op de blunder was het te laat. Op dat moment schaam je je diep. Er is immers geen enkele opzet in het spel geweest en we konden de klok niet meer terugdraaien.

Tijdens het afsluitende etentje heb ik met enkele raadsleden de situatie besproken. DBL-er Gert Zagt heb ik laten weten dat het mij zeer spijt, maar op dat moment niet over wilde praten en er later op terug zou komen. Het leek mij bij alle emotie van die avond beter er eerst een nachtje over te slapen. Bij thuiskomst was er een e-mail van de griffier aan de fractievoorzitters van de coalitie, waarin hij de handelswijze van de coalitie ontzettend onhandig en oprecht jammer vindt.

In de pers zegt DBW-er René Voigt dat hij niet onder de indruk is van het excuses en dat ik het niet uit mezelf heb gedaan maar dat het de griffier was die vond dat het zo niet kon. Ook snapt Voigt niet waarom zo'n brief nodig was. Een telefoontje zou genoeg zijn.

Laat ik heel duidelijk zeggen dat niemand, maar dan ook niemand mij heeft gevraagd de excuusbrief te schrijven. En natuurlijk had ik het bij een telefoontje kunnen laten. Maar ik zat behoorlijk met de fout die gemaakt was in een openbare bijeenkomst. Daarom vond ik dat ik ook in het openbaar mijn excuses moest maken. Dat heet verantwoording nemen voor fouten die je gemaakt hebt. En publiciteitsstunt? Dan kan ik wel beter bedenken, ondanks de vele positieve reacties.

Theo Reijn
Fractievoorzitter CDA

bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
10 gr.
windkr. 4