WIJDEMEERSE WEBKRANT
KadD: Viola da Gamba concert
Kortenhoef, wo 5 november 2008

Op 20 november organiseert Kunst aan de Dijk een concert in het Oude Kerkje in Kortenhoef met Ralph Rousseau Meulebroeks die viola da gamba speelt.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Kunst aan de Dijk presenteert:
"Moved by Marais"

Op 20 november organiseert Kunst aan de Dijk een bijzonder concert in het Oude Kerkje in Kortenhoef. Op de planken staat Ralph Rousseau Meulebroeks, de ongekroonde koning van de viola da gamba. Samen met Judith en Tineke Steenbrink, bekend van de Holland Baroque Society, neemt hij u mee op een boeiende reis door de tijd. Op het programma staan werken van de veelzijdige meester van dit instrument , Marin Marais.


Ralph Rousseau Meulebroeks

In Frankrijk beleefde de viola da gamba een grote opleving na de film over het leven van Marin Marais, Tous les Matins du Monde , met Gérard Depardieu. In Nederland hebben we met Ralph Rousseau Meulenbroeks onze eigen ambassadeur van het zevensnarige instrument. Samen met Judith Steenbrink (viool) en Tineke Steenbrink (clavecimbel), neemt hij u mee op reis naar de dagen van hofetiquette, poederpruiken en politieke intriges. Het instrument van koningen regeert weer in volle glorie op het podium!

Nieuw fenomeen

De Nederlandse pers komt woorden tekort om de optredens van Ralph Rousseau Meulenbroeks te omschrijven. In zijn handen groeit de viola da gamba uit tot een echte "grande diva". Ralph vindt de weg naar de harten van de luisteraars en toeschouwers; ze roemen eensgezind zijn buitengewoon expressief spel en oogstrelende en zinderende presentaties. Een solo-optreden van hem wordt ervaren als een one-man-show, een duik in een intrigerende periode van de Europese geschiedenis... die van de grote vorstenhoven.

Achtergrond

Ralph Rousseau Meulenbroeks speelde op 8-jarige leeftijd piano, gitaar en basgitaar. Later combineerde hij zijn conservatoriumstudie contrabas (bij Henk Guldemond) met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Als bassist speelde hij bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij werkte met dirigenten als Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt en sir Georg Solti.

Viola da Gamba

In 1996 maakte Ralph kennis met de viola da gamba. Dat gaf hem de gelegenheid om zich verder als solist te profileren. Sindsdien specialiseert hij zich in de authentieke uitvoeringspraktijk. Met de viola da gamba speelde hij voor radio en tv en heeft hij zijn medewerking verleend aan diverse cd-opnames, waaronder de internationaal geprezen cd "Moved by Marais".

Programma

Op het programma staan composities van Marin Marais (1656-1728). Met bekende werken als Les Folies d'Espagnes , Le tableau de l'opération de la taille , muziek uit de film Tous les Matins du Monde , suites uit het derde en vijfde boek, een vroege triosonate en de overbekende Sonnerie de Ste. Geneviève du Mont de Paris.

Informatie

Plaats: het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Datum en tijd: 20 november 2008, 20.15, kerk open 19.30 uur
Entree: € 15,00 inclusief een glas wijn in de pauze; donateurs € 10,00 Reserveren: telefoon 06-30946840 of www.kunstaandedijk.nl

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 2