WIJDEMEERSE WEBKRANT
's Graveland in de Soep
's-Graveland, ma 7 juli 2008

Frans van Loenen uit 's-Graveland vindt dat het beschermd dorpsgezicht van zijn dorp onvoldoende beschermd wordt door de gemeente.

ingezonden bericht

's Graveland in de Soep

Toen 's Graveland nog een echt dorpje was, met een historische achtergrond en een landelijk karakter dus, was er een stadhuisje dat de toets der kritiek kon doorstaan. Een plaatje. Met een bordestrapje en al. Maar dat werd te klein voor de groeiende gemeente en voldeed niet meer aan de opkomende megalomania van haar bestuurders. Het werd dus verkocht aan particulieren die het met veel liefde en aandacht in stand gingen houden. Een pareltje voor het historisch dorp!

Het nieuwe gemeentehuis lag er tegenover. Dat was dus makkelijk. De gemeente slaagde er in korte tijd en met gebruik van veel gemeenschapsgeld in om het prachtig domein om te toveren tot een landschappelijk gedrocht. Met tuinconcerten. Dat wel !

Gelukkig werd het weer verkocht aan een particulier die, met veel liefde en gevoel voor historie, het domein weer omtoverde tot een absolute schoonheid. Een pareltje voor het historisch dorp!

Want in haar megalomania was het gemeentebestuur verhuisd naar de oude Knorr fabriek in Hilversum. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat ! En als we geld tekort komen, halen we gewoon weer wat uit de burger zijn zak ! Een industrieel wangebouw dat we tegen elke prijs moeten behouden. Waarom, weet alleen het gemeentebestuur. En jawel, die doelstelling is nu ook gehaald. De sportvelden aan de Berensteinseweg zijn verkwanseld voor het verkrijgen van dit industrieel gedrocht. Overgeleverd aan Hilversum, dat hierdoor haar plannen voor uitbreiding van het industrieterrein aan de Vaartweg kan realiseren. Dan hoeft daar tenminste ook geen nieuwe clubvoorziening te worden gebouwd. Alhoewel uiteindelijk daarvoor de financiering wel werd gevonden, zij het op een zeer wonderlijke plaats en van een nog wonderlijker bron.

Onlangs werd in een gemeentelijke volksvergadering hevig geprotesteerd tegen ontsluiting via de Berensteinseweg. De burgers willen dat niet. Opnieuw is de wens van de inwoners van 's Graveland door het gemeentebestuur in de hoek geslingerd. Maar waar denkt u nou dat al dat verkeer van de uitbreiding in Hilversum naar toe moet ? En kunt u zich er iets bij voorstellen dat een reconstructie van het Noordereinde / Zuidereinde hier iets mee te maken heeft ? Daar wonen misschien ook wel particulieren die met veel liefde en aandacht zich inzetten om het historische dorpsgezicht en de pareltjes van 's Graveland , en inderdaad van Nederland, in stand te houden.

Het ambtelijk apparaat vestigt zich in de oude Knorr fabriek in Hilversum. Een industrieel wangebouw dat nergens harmonieert met de omgeving. Maar dat hoeft ook niet. Want dat gebied is geen beschermd dorpsgezicht. En de functie van een gemeentebestuur is tenslotte alleen maar administratief. Dus dat gaat goed. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat ! Gesjoemel, achterkamertjes handjeklap en volksmisleiding door het gemeentebestuur leidt tot vernietiging van het historisch dorpje dat al lang is aangemerkt als een beschermd dorpsgezicht. Er zijn wel aan en afvoerwegen die niet zijn aangemerkt als beschermd  gezicht, maar dat schijnt niemand te boeien. Onzin ! "Dit is onze kans" roept een wethouder ergens in de notulen. En naar het zich laat aanzien valt het de raadsleden in het geheel niet op. Die vinden kennelijk alles goed. Het gemeentebestuur stopt haar ouderen voor een lange periode in containers, het gemeentebestuur verkwanselt haar historisch en gemeenschappelijk bezit door haar verplichtingen om een beschermd dorpsgezicht in stand te houden aan de laars te lappen. Volgens de wettelijke norm mag de gemeente geen maatregelen treffen die een stijgende verkeersdruk toelaten. De inwoners van 's Graveland hebben een gemeenteraad gekozen die erop moet toezien dat het gemeentebestuur haar functie naar behoren vervult.  Een enkeling uitgezonderd, slapen de raadsleden, of ze collaboreren, of ze snappen er weinig van. Een "soepraad" dus. Die voelen zich nu wel thuis. Want nu hebben ze tenminste ook een "soep (gemeen)tehuis".

Frans van Loenen
's-Graveland

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 3