WIJDEMEERSE WEBKRANT
Purperreigers geteld
's-Graveland, do 3 juli 2008

De jaarlijkse telling van purperreigers in het Naardermeer is afgerond. Het totaal aantal nesten in 2008 is door Natuurmonumenten vastgesteld op 44.

persbericht

Purperreigers rond het Naardermeer

De jaarlijkse telling van purperreigers in het Naardermeer is afgerond. Het totaal aantal nesten in 2008 is door Natuurmonumenten vastgesteld op 44.

De purperreiger is veel zeldzamer dan de bekende blauwe reiger die je op veel plekken in Nederland tegenkomt. De purperreiger is een uitheemse trekvogel en verblijft in de winter in Afrika. Deze schuwe vogel broedt in dichte moerasgebieden met riet. Door de bruinige kleur is het zeer moeilijk de vogel te spotten omdat de vogels graag verscholen nesten maakt in het vochtige rietland. Daarom worden deze nesten elk jaar vanuit een vliegtuigje hoog boven het Naardermeer geteld. Vanuit de lucht zijn de nesten makkelijk te spotten, dankzij de witte poep die oplicht in de zon.


Legakkers met nesten.

Jan Verkerke, boswachter van Natuurmonumenten: " We doen het al 25 jaar op deze manier. Zo kun je de vogels het beste tellen en dit is het minst verstorend. Het zijn nu eenmaal erg schuwe vogels, maar wel bijzonder mooie beesten. Het zijn minder nesten dan we vorig jaar geteld hebben, toen zaten we op 63. Maar dat is niet verontrustend. Het waaide erg hard, waardoor riet over de nesten heen viel en af en toe liet de zon het afweten, waardoor we wellicht nog enkele nesten gemist hebben. We zijn trots dat deze vogels het Naardermeer opzoeken als broedgebied. Bij het Naardermeer zit de oudste kolonie purperreigers, ongeveer 10% van de gehele populatie in Nederland. "


Het Naardermeer.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 4