WIJDEMEERSE WEBKRANT
Expositie Wintertaferelen
's-Graveland, di 16 december 2008

Galerie Wijdemeren in 's-Graveland, toont tot en met half februari een bijzondere collectie wintertaferelen. waaronder schilderijen van meesters uit de 19de eeuw.

persbericht

Galerie Wijdemeren 's-Graveland

Feestelijke Expositie "Wintertaferelen"

Galerie Wijdemeren, Zuidereinde 68A in 's-Graveland, toont u tot en met half Februari een bijzondere collectie wintertaferelen. waaronder schilderijen van meesters uit de 19de eeuw en 20ste tot bekende hedendaagse kunstenaars. Ruim 60 werken, deels ter beschikking gesteld uit particuliere collecties.


David Schulman, Winter in Laren.

De expositie is beide kerstdagen geopend en start met een vernissage op de eerste kerstdag.

Binnen deze expositie treft u romantische werken aan van bekende schilders van weleer, zoals daar waren Nicolaas Roosenboom, J.J.C. Spohler, Willem Vester en J.F. Hoppenbrouwers, maar ook meer impressionistische winterstaferelen van Louis Apol, Cornelis de Bruin, J.Holtrop, Piet van Wijngaerdt en A.J. Zwart bijvoorbeeld.

Een waar topstuk uit de collectie is een fraai zeer zonnig `Larens Wintertgezicht` van David Schulman. (Laren 1881 - 1966) (foto 1, ´winter in Laren´, olie op doek 50x70cm)


Hans van Morkerken, Kerkje Kortenhoef.

Ook van andere bekende Gooische schilders is er werk, zoals een wintergezicht van Johan Meijer, die lang in Blaricum gewoond en gewerkt heeft, in de trant van zijn zo bekende besneeuwde Gooiersgracht-werken. Van de Larense Frans Langeveld treft u een prachtig groots vlot opgezet boerenwintertafereel met paarden aan. Het werk lijkt qua techniek en opzet veel op het alom geprezen werk van tijdgenoot G.H. Breitner. Van Henri Mackenzie, die gedurende zijn werkzame leven vooral in Hilversum gewoond en gewerkt heeft, wordt er een winters stadsgezicht van Amersfoort tentoongesteld.

Tevens zijn diverse bekende hedendaagse schilders als Frits Goosen, Wouter van Soest, Jan Weenink en Hans van Moerkerken vertegenwoordigd. Van Van Moerkerken is net een monografie is uitgegeven, een prachtig overzicht van zijn leven en zijn werk. Naast een aantal van zijn nieuwe werken is ook dit boek tijdens deze expositie verkrijgbaar. (Foto2: `Gezicht op het kerkje van Kortenhoef`, olie op paneel, 20x30cm)

Van hedendaagse Russische en Spaanse schilders is er zeer kleurrijk werk , zoals bijvoorbeeld van de spaanse Juan Soler, die vooral bekend is geworden om zijn levendige Parijse straatgezichten.

Al met al weer een hartverwarmende verzameling dus, waarbinnen u kunt genieten van prachtige grijze sneeuwluchten, kleurige winterse zonsondergangen, wollige besneeuwde boslaantjes en Oudhollandse ijsgezichten. Uiteenlopende onderwerpen, doch allen sfeervolle wintervoorstellingen. Voor de bezoeker die het er koud van krijgt, staat er feestelijke koek en zopie klaar.

Openingstijden EXPO van 13-17 uur
December : 25 tm. 28 december
Januari en Februari: iedere zaterdag en zondag

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
mist
1 gr.
windkr. 2