WIJDEMEERSE WEBKRANT
€ 50: Haagse Regelneven
Wijdemeren, vr 12 december 2008

Haagse regelneven hebben bedacht hoe de vijftig Kersteuro's verdeeld moeten worden. Dat valt Wijdemeren niet te verwijten, aldus Theo Reijn.


Fractievoorzitter van het CDA, Theo Reijn: "Acht weken is wel lang..."

Theo Reijn reageert op de ingezonden brief van Robby Israel over de manier waarop een extraatje van vijftig euro voor de feestdagen door de gemeente aan mensen met lage inkomens wordt toegekend.

ingezonden brief

'Vermindering van regelgeving, vereenvoudiging van procedures', het staat overal hoog in het vaandel. Toch hebben de Haagse ambtenaren weer een gedrocht bedacht om de vijftig euro uit te kunnen reiken. En zoals gebruikelijk zich aan alle kanten ingedekt voor fouten en procedures.

"Om die vijftig euro uit te kunnen betalen moeten we een hele verordening gaan opstellen. Wat nu eenvoudige regels, eenvoudige procedures?', verzuchtte wethouder Schenkkan enkele weken geleden. Met de opmerking "Kan dat nu niet eenvoudiger" kreeg ik de Haagse voorschriften in mijn handen geduwd.

Nu kun je op zo'n moment je eigen ambtenaren aan het werk zetten om een verordening op te stellen, maar ook gebruik maken van de modelverordening die de Vereniging Nederlandse Gemeente al opgesteld had. Daar zitten dan wel al die termijnen en procedures in die op een af andere manier noodzakelijk lijken te zijn. Ook ik schrok van de termijn van 8 weken.

Afgesproken is er 'ruimhartig' mee om te gaan en zo snel mogelijk uit te betalen. Inwoners die er automatisch recht op hebben omdat ze bijvoorbeeld al een uitkering voor levensonderhoud krijgen, krijgen de vijftig euro automatisch. Dat gebeurt voor de kerst 2008.

Daarnaast heeft de gemeente alles en iedereen ingezet om inwoners te wijzen op de extra uitkering en hen daar eventueel bij te helpen.

Kortom, ondanks de Haagse regelzucht probeert Wijdemeren met zo min mogelijke ambtelijke capaciteit zoveel mogelijk inwoners die er recht op hebben te bereiken en nog voor de kerst van dit jaar een extraatje te bieden.

Robby Israel heeft deels dus wel gelijk, maar richt zijn kritiek aan het verkeerde adres. Hoe Wijdemeren en in het bijzonder wethouder Schenkkan de uitbetalingen zo eenvoudig en ruimhartig mogelijk wil regelen is lovenswaardig.

En..of vijftig euro veel geld is hangt helemaal van je eigen situatie af. Voor meneer Israel waarschijnlijk niet en vindt hij elke moeite om vijftig euro te krijgen al snel te veel. Maar voor veel mensen is vijftig euro heel veel geld en zij zijn graag bereid daar veel moeite voor te doen. Voor de grootste groep inwoners wil Wijdemeren dat zo eenvoudig mogelijk maken. Dan blijft er een groep over die wat extra moeite moeten doen, dat is helaas niet te voorkomen. En er zullen ook wel inwoners zijn die het extraatje proberen binnen te halen zonder er recht op te hebben. Voor die laatste groep is de regelgeving opgezet. Ik hoop van harte dat inwoners die recht hebben op de vijftig euro zich daardoor niet laten afschrikken!

Theo Reijn
Fractievoorzitter CDA Wijdemeren

bron
ing. brief
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2