WIJDEMEERSE WEBKRANT
Te duur, te laat, te moeilijk
Kortenhoef, vr 12 december 2008

Veel rompslomp en onduidelijke regels voor weinig geld. Dat is de conclusie van Robby Israel over het presentje van vijftig euro voor de Kerst.


Wethouder Nelleke Schenkkan (GL).

ingezonden brief

Geachte redactie,

"December is een dure maand" staat in het persbericht van de gemeente Wijdemeren over het cadeautje van € 50,00 voor inwoners met lage inkomens.  "Iets extra's kunt u vast wel gebruiken." Fijn, toch, een gemeentebestuur dat meedenkt - maar kennelijk denken ze op de Rading toch weer niet ver genoeg.

Op het bij deze regeling behorende aanvraagformulier staat namelijk op twee plekken dat de aanvrager "binnen 8 weken" bericht ontvangt. Zouden ze december 2009 hebben bedoeld?

Maar laten we ons verder geen zorgen maken want wethouder Schenkkan heeft al in de Wie Wat Waar laten weten dat zij "niet van plan (is) om te precies om te gaan met alle formulieren." Wat zou zij bedoeld hebben? Mag het inkomen ietsje meer zijn dan de regeling toestaat? Of het vermogen? De aanvrager tekent dat hij of zij het "formulier geheel naar waarheid" invult - maar de wethouder laat alvast weten dat er hiermee niet zo precies wordt omgegaan.

We hebben te maken met een op het eerste gezicht sympathieke regeling in de kerstsfeer die de aanvrager met een enorme rompslomp opzadelt voor een relatief klein bedrag dat hij of zij ergens in het nieuwe jaar wel of niet gaat ontvangen, afhankelijk van regelgeving die de verantwoordelijke wethouder al dan niet precies gaat toepassen.

De verantwoordelijke politici en (rijks)ambtenaren die dit bedacht hebben en op deze wijze willen uitvoeren zouden voor de kerst nog snel met een ontslagvergoeding van € 50,00 naar huis gestuurd moeten worden.

Met vriendelijke groet,
Robby Israel

Naschrift redactie:

Nieuwsgierig geworden door de ingezonden brief wierpen wij een blik op het aanvraagformulier.

En inderdaad. Robby Israel heeft een punt. Er staat:

De afdeling Sociale Zaken zal u binnen 8 weken berichten of u in aanmerking komt. Zo ja, dan krijgt u het geld overgemaakt. Ontvangt u in die 8 weken geen besluit, dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het College van Burgemeester en Wethouder van de Gemeente Wijdemeren, afdeling Sociale Zaken, Antwoordnummer 1450, 1200 WK ‘s-Graveland. Dit geldt niet wanneer u schriftelijk bericht heeft gehad, dat de behandeling van uw aanvraag langer dan 8 weken gaat duren.

En:

Ik heb dit formulier geheel naar waarheid ingevuld, zodat afdeling Sociale Zaken van gemeente Wijdemeren kan vaststellen of ik recht heb op een bijdrage.

  • Ik verklaar geen vermogen te hebben dat hoger is dan € 5.325 voor een alleenstaande of € 10.650 voor een alleenstaande ouder en gehuwden (bedragen per 1 januari 2008).
  • Ik weet dat het onjuist invullen van dit formulier strafbaar is.
  • Ik weet dat bij het onjuist/onvolledig/vals invullen van dit formulier een ten onrechte verstrekte bijdrage wordt teruggevorderd.
  • Ik stem ermee in dat afdeling Sociale Zaken bij andere instellingen of
    personen inlichtingen kan opvragen, die voor het vaststellen van het recht op een bijdrage nodig zijn.

Beslistermijn acht weken, een bezwaarprocedure en onderzoek naar inkomen en/of vermogen....

Of dit nu de meest efficiënte manier is om vijftig euro uit te delen? Alleen het verwerken van een formulier kost waarschijnlijk al vijftig euro, als het niet meer is. Zo kost het geven van vijftig euro mogelijk honderd tot hondervijftig euro en nog veel meer als de complete bezwaarprocedure en de gang naar de rechter gemaakt wordt...

De opsteller van het formulier is zuinig met het gebruik van het lidwoord "de". "De afdeling sociale zaken van de gemeente Wijdemeren" leest prettiger. Maar dat terzijde.

bron
ing. brief
foto
H. Stuijver
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2