WIJDEMEERSE WEBKRANT
Sociale Koopwoningen
Wijdemeren, vr 22 augustus 2008

Wat is de inhoud van de term sociale koopwoning? Bestaan die wel? Het lijkt meer op een fictie. Een schaamlap.

In De Zijlijn

Sociale Koopwoningen

De vragen die PvdA-fractievoorzitter Kees Bosdijk aan het college stelde, spoken al enkele dagen door mijn hoofd.

Hij vroeg waarom er aan de Koninginneweg in Kortenhoef, op het terrein dat De Ziederij gaat heten, huizen gebouwd worden, die van 290.000 tot 500.000 euro gaan kosten. Er was toch binnen de coalitie afgesproken dat er drie van de elf te bouwen woningen minder dan € 250.000 zouden gaan kosten? Die drie huizen zouden namelijk in het segment "sociale woningbouw" moeten vallen.

Waarom spookt dat door mijn hoofd? Omdat ik van nabij de worsteling mee maak van starters op de markt voor koopwoningen. Laten we de beroemde Jan Modaal eens bekijken. Het bruto modaal inkomen is volgens het CPB in 2008: € 30975,- per jaar, 8% vakantietoeslag meegerekend. Voor het gemak ronden we dat af op € 30.000

Dat zou toch, lijkt mij, een categorie zijn die in aanmerking komt om een Wijdemeerse sociale koopwoning te kunnen kopen. Maar ik kan mij vergissen.

De coalitie heeft afgesproken dat een sociale koopwoning maximaal € 250.000 mag kosten. Ga er dan maar vanuit dat koopwoningen met het stempel "sociaal" dan ook dicht tegen dat bedrag moeten gaan kosten.

Welnu, dan hebben we meteen het woningprobleem van Wijdemeren en het hele Gooi in de sociale sector te pakken vrees ik.

Als Jan Modaal een sociale koopwoning wil kopen, dan meldt hij zich bij de bank om daar om een hypotheek te vragen. Er waren tijden waarin hij tot zes keer zijn jaarinkomen kon lenen, ofwel € 180.000. Een gat van € 70.000. Jan had die € 70.000 niet op een spaarrekening staan. Hij kon dat sociale huis wel op zijn buik schrijven.

Inmiddels zijn de banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Van vijf keer het jaarinkomen zakt het langzaam naar vier keer. Maar laten we nu, op dit moment, uitgaan van vijf keer.

Dan kan onze Jan nu een hypotheek krijgen van € 150.000. Een gat van een ronde ton met de sociale coalitiekoopwoning. Dag Jan. Dag sociale koopwoning. Vergeet het maar.

Heeft Jan een partner, die die ton bijverdient, dan lukt het wel. Maar dan is het gezin flink bovenmodaal. Alleenstaand? Pech..

Wordt het niet tijd om afscheid te nemen van de term sociale koopwoning in Wijdemeren als die twee en een halve ton moet kosten? Het is een fictie om in de regio sociale koopwoningen te bouwen van pakweg anderhalve ton. De term lijkt haast op een schaamlap om het sociale gezicht te redden.

Zelfs in Almere en Lelystad lukt nauwelijks om tussen de anderhalve en twee ton te bouwen , al komen ze daar wat meer in de buurt.

Er rest dus maar één advies aan Jan als hij een huis wil kopen van zijn modale inkomen. Maak dat je weg komt uit de regio.

Dat het slecht is voor de economie, de winkelstand, de arbeidsmarkt, het verenigingsleven, de scholen, de zorg, om kort te gaan voor de hele samenleving hier, als alle jongeren wegtrekken, dat zien de vergrijzende achterblijvers, dan wel weer. Als het heel stil om hen heen wordt.

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 3