WIJDEMEERSE WEBKRANT
Veertig jaar Botterbehoud
Kortenhoef, di 5 augustus 2008

De vereniging Botterbehoud bestaat veertig jaar. In de G en E van vandaag een portret van Kortenhoever Piet Dekker, medeinitiatiefnemer van de vereniging.

Verscholen achter de Kortenhoefsedijk zit de botenbouwerij van Piet Dekker. Hij restaureert en onderhoudt houten schepen. In de loop van de jaren heeft hij er zeer veel onder handen gehad. Onder die schepen waren veel botters. Eind jaren zestig van de vorige eeuw werden de houten schepen vaak afgedankt door de vissers die er mee voeren, waarna de schepen verloederden en wegrotten.

In de werkplaats van Piet Dekker ontstond veertig jaar geleden het idee van een aantal botter liefhebbers om een Vereniging Botterbehoud op te richten schrijft Tamar de Vries in de krant van vandaag. Meteen na de oprichting hadden zich al vijfendertig eigenaren van botters bij de vereniging aangesloten. Men ging in de eigen omgeving op zoek naar verwaarloosde botters om die te restaureren.

Piet Dekker, wiens vak het is om houten schepen te restaureren, kreeg er flink wat werk aan. Inmiddels telt de vereniging honderddertig leden. Op 15 en 16 augustus wordt het jubileum van de vereniging met een reunie gevierd in het Zuiderzeemuseum. Een groot aantal botters verzamelt zich dan in de haven van het museum voor de festiviteiten.

Omdat de vereniging aan het vergrijzen is, hoopt Piet Dekker dat er verjonging mogelijk is. Niet alleen botters zijn inmiddels lid van de vereniging. Alle schepen met een visserijverleden, zoals aken, schouwen, jollen, punters pluten en hengsten zijn welkom. Een aantal van dit soort schepen is al lid van de vereniging.

Zie ook deze berichten uit het WWK archief:

Strijd Piet Dekker 19-10-1999
Restauratie TX33 9-5-2000
Restauratie WR54 22-5-2004

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2