WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hoog hek om Antoniusschool
Kortenhoef, di 21 november 2007

In de commissievergadering van vanavond werd het onderhoud aan de schoolgebouwen behandeld. Waaronder een hek van € 10.000 om de Antoniusschool.

Het leek een normale behandeling van een normaal collegevoorstel te worden. De VVD vroeg of het onderhoud van de schoolgebouwen wellicht te krap begroot was, omdat er nogal wat aanvullende posten op het overzicht stonden. Het CDA rekende flink aan de bedragen stelde er vragen over aan het college. Zo had iedere partij wat vragen over het voorstel.

Tot Ria Hennis (DBW) met een simpele voor de hand liggende vraag kwam. "Waarom wordt er tienduizend euro uitgetrokken voor een hek om de Antoniusschool? Die school en dat hek zijn toch nog erg nieuw, waarom moet er nu voor zoveel geld onderhoud aan gepleegd worden?"

Bommetje

Zonder het te weten wierp zij daarmee een bommetje in de discussie. De aap kwam heel voorzichtig uit de mouw van wethouder Lia Moote. "Ik vind het zelf ook een heel vervelend verhaal, want mensen geven elkaar steeds minder de ruimte. De Antoniusschool wil het schoolplein buiten schooltijd kunnen afsluiten, omdat de bewoners van de appartementen boven de school hinder ondervinden van spelende kinderen. Daarom moet er een hoog hek geplaatst worden om dat schoolplein, opdat het afgesloten kan worden door de laatste leerkracht die de school verlaat. Het hek moet zo hoog zijn dat de jeugd er niet overheen kan klimmen."

Ongeloof

Het ongeloof verspreidde zich razendsnel door de commissie. Het commentaar was niet van de lucht. "Waarom moet de gemeente dat betalen? Laat de school met de pet rondgaan bij de bewoners van de appartementen, zodat ze het zelf betalen!" Miep van Hattem (DBL) en Ria Hennis (DBW): "Dat is toch te treurig voor woorden." Kees Bosdijk (PvdA): "Tijdens de bouw stonden ze in de rij om een appartement boven de school te kopen. Dan weet je dat er kinderen op het schoolplein spelen en nu wordt er geklaagd. Moet de gemeente daarop actie ondernemen?" Hij vond het trouwens meer een zaak voor wethouder Wim Neef van Ruimtelijke Ordening. Wethouder Lia Moote sprak dat tegen omdat het om onderhoud van scholen gaat.

Wethouder Lia Moote gaf aan dat er om de Lindeschool ook een hoog hek is geplaatst. Daar was de aanleiding echter baldadigheid en vandalisme. Bij de Antoniusschool is daar geen sprake van. Toch vond zij dat het hoge hek er moet komen om de Antoniusschool ter wille te zijn.

Memo

De commissie liet zich niet overtuigen. Kees Bosdijk (PvdA) probeerde de gemoederen te sussen. Hij stelde voor dat de wethouder in een zakelijk memo opschrijft waarom zij vindt dat de Antoniusschool het hek moet krijgen. "Er moet een goede uitleg komen." De wethouder verzuchtte: "Jammer. Het is nu eenmaal nodig voor de school."

Toen ter sprake kwam of het voorstel als hamerstuk naar de raad in december kan, bleek een ruime meerderheid daar tegen te zijn omdat het hek ze flink dwars zat. Miep van Hattem (DBL): "Met hekwerk geen hamerstuk! Het leidt bovendien tot precedentewerking. Straks willen alle scholen hoge afsluitbare hekken."

Druk bewoners?

In de hele discussie wekte wethouder Lia Moote sterk de indruk dat de Antoniusschool met klem om het hek gevraagd heeft onder druk van de bewoners van de appartementen boven de school. In haar argumentatie noemde zij dit echter geen enkele keer expliciet, waardoor haar sterke motivatie om de school het hek te willen geven toch enigszins onduidelijk bleef.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 4