WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL: Foutje in berekening
Loosdrecht, wo 8 augustus 2007

Ondanks de vakantie zijn er nog alerte lezers. Gert Zagt van DBL is een lezer die de WWK bij de les houdt. Dank daarvoor.

ingezonden bericht

Geachte heer Koster en geachte redactie,

Uw overwegingen verleiden mij tot een reactie.

Ten eerste richting de heer Koster die bij mij weten immers ook nog voorzitter van het CDA in Wijdemeren is: U bent terecht zeer alert op de financien van onze gemeente. Ik hoop dat u de CDA-fractie ertoe kunt bewegen ook zo kritisch te zijn op de centjes in Wijdemeren. Het lijkt er dus op dat wat betreft de hoogte van de afvalstoffenheffing 2008, DBL en het CDA elkaar passen.

Ten tweede, richting de redactie van de Wijdemeerse Webkrant.
Het gewest heeft 242.397 inwoners. Uw rekensom van 74.000,-- euro rente is op zich juist, alleen is het niet correct die alleen aan de inwoners van Wijdemeren toe te rekenen. De door u berekende rente komt alle inwoners van het Gewest ten goede en is dan dus 0,31 cent per inwoner.

Daarnaast vraagt u nog wie er eigenlijk over 500.000,-- voor die "milieuprojecten" beslist. Alle deelnemende gewestgemeenten kunnen via de college's en via de gemeenteraden een reactie geven op de conceptbestemming van het jaarrekeningresultaat van het Gewest. Vervolgens wordt in het Algemeen Bestuur van het Gewest de uiteindelijke beslissing genomen. In dat bestuur zijn alle deelnemende gemeenten vertegenwoordigd via wethouders en raadsleden. Het besluit is 28 juni j.l. genomen.

Dat voor de door u genoemde bedragen ook wat JOP's gerealiseerd kunnen worden is op zich juist maar technisch onmogelijk. Het gaat immers om een kostendekkende heffing en dus moeten de burgers het teveel betaalde gewoon terugkrijgen. Ik heb u dat eerder aangegeven in mijn reactie "GAD geld naar de Burger".

Vriendelijke groet,
Gert Zagt
Raadslid DBL (DorpsBelangen Loosdrecht)

Naschrift redactie:

Er was al zo'n klein stemmetje in mijn achterhoofd dat zei dat er in de berekening iets fout zat. Dom, dom, dom, dat ik niet naar dat stemmetje geluisterd heb. Natuurlijk die 3,7 miljoen is van het hele gewest. Je mag die dus niet delen door de 21.000 inwoners van Wijdemeren.

Over "dus moeten de burgers het teveel betaalde gewoon terugkrijgen".

Mijn interpretatie van "gewoon terugkrijgen" is een andere dan dat een (niet gekozen) Gewestbestuur besluit om een half miljoen niet terug te geven, maar aan wat anders te besteden. (Hoe mooi en goed het doel van die besteding ook mag zijn.) Het gaat mij hierbij even om het principe van een versluierde lastenverzwaring. Want dat is het.

En "kostendekkend" is "kostendekkend". "Kostendekkend" is niet "kostendekkend plus een extraatje voor het Gewest". Toch?

Gelukkig is de wethouder van Financiën dezelfde die er jarenlang namens de VVD op hamerde om geen extra lastenverzwaringen voor de burger toe te staan. Hij was ongetwijfeld tegen dit voorstel van het gewest. Dat geeft hoop.

Rik Jungmann

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
22 gr.
windkr. 2