WIJDEMEERSE WEBKRANT
Waar blijft de GAD rente?
Nederhorst den Berg , wo 8 augustus 2007

De miljoenen, die de GAD over had, worden weliswaar verrekend met de nieuwe tarieven, maar de rente over dat geld? Cor Koster vraagt zich af waar die blijft.

ingezonden bericht

De miljoenen van de GAD

De GAD had in 2006 ruim 3.7 miljoen euro over. Wijdemeren krijgt hiervan 320.000 euro terug. Dat is geld dat wij, burgers, teveel betaald hebben.

Ook in de vorige jaren hebben we steeds teveel betaald. Meestal krijgen de huisgezinnen dat terug, in de vorm van een lager tarief voor het jaar daarop. Maar het betekent wel dat er van ons, burgers, consequent teveel gevraagd wordt.

Iets soortgelijks gebeurt bij Nuon, de lokale energieleverancier. Ik kreeg onlangs de jaarafrekening waaruit bleek dat ik elke maand ruim 50 euro teveel betaald heb, net zoals in de jaren daarvoor. Over het afgelopen jaar was dat ruim 600 euro. Dat wordt dan wel weer verrekend, maar ik heb wel, net als ieder ander, eerst veel te veel betaald.

Het lijkt een bewuste strategie van (semi)overheidsinstellingen. Men vraagt burgers teveel te betalen, zet dat op rente, en de rente houdt men zelf.

Weet iemand eigenlijk hoe zoiets heet? Voorfinanciering? Diefstal?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift redactie:

Update 8-8-2007, 22.00 uur. Er zat een fout in onderstaande berekening. Gert Zagt van DBL maakte ons daarop attent. De fout is gecorrigeerd.

Hoeveel is die rente ruwweg? Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat er aan het begin van het jaar nul euro over zijn en aan het eind van het jaar 3,7 miljoen. Dan staat er gemiddeld 1,85 miljoen euro uit. Laten we uitgaan van 4% rente (dat doet de fiscus immers ook), dan hebben we het over 74.000 euro. Circa 0,31 euro per inwoner van het gewest, kinderen en grijsaards inbegrepen.

Nu we het er toch over hebben. Wie beslist erover dat een half miljoen van dat teveel betaalde geld door de GAD in milieuprojecten gestoken wordt? Misschien kunnen er wel JOP's (jongeren opvangplekken) van bekostigd worden, om maar eens een dwarsstraat te noemen.

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
22 gr.
windkr. 2