WIJDEMEERSE WEBKRANT
Reconstructie Noordereinde
Wijdemeren, do 26 april 2007

De plannen voor de reconstructie van het Noordereinde in 's-Graveland werden positief door de commissie ontvangen. Op 31 mei komen zij in de raad.

Gisteravond werden de plannen van het college voor de reconstructie van het Noordereinde tussen de Loodijk en de Klapbrug, in de commissie Ruimte en Economie besproken. Voorafgaand sprak de heer Smallenburg namens enkele bewoners in.


De heer Smallenburg, bewoner van het Noordereinde.

Inspraak

De heer Smallenburg, die al vijfenveertig jaar aan het Noordereinde woont, was afgelopen maandag op een informatiebijeenkomst over de reconstructie. Hij vindt het een slecht plan. Alle inspanningen bij de reconstructie zijn gericht op de vlotte doorstroming van het verkeer vindt hij. Ook het vervangen van de bomen kan zijn goedkeuring niet wegdragen. "Laat ze staan."


Wethouder RO a.i. Wim Lorjé (VVD)

25% meer bomen

Wethouder Wim Lorjé, die Wim Neef vervangt, gaf een inleiding over de reconstructie. Er komen 25% meer bomen dan er nu staan, dit omdat er al zoveel bomen zijn weggevallen. Bij de beoordeling van de bomen die gekapt worden zullen twee onafhankelijke experts betrokken worden. De bruggen worden verbreed, omdat die nu te smal zijn en geen voetpad hebben. Bij de Klapbrug komt een dertig kilometer zone, maar als de te vormen klankbordgroep dat wil kunnen er meer van dergelijke zones komen. Het college legt zich neer bij het feit dat de weg nu eenmaal een belangrijke doorgaande functie heeft en er daarom weinig te doen is aan de verkeersdrukte. "Verkeer is net water. Het stroomt waar het wil. Daar is weinig aan te doen."


Martin Vuijk (VVD)

Commissievoorzitter Edwin Bult (GL)

Krugerbocht open

Martin Vuijk (VVD) bedankte de WWK voor het stukje van gisteren waarin de feiten uit het verleden op een rijtje werden gezet. In algemene zin is zijn fractie het met de plannen eens, al vroeg hij zich af of nieuw glad asfalt en verlaagde bruggen niet juist uitnodigen om hard te rijden.In tweede termijn pleitte de VVD voor openstelling van de Kugerbocht in Hilversum tijdens de werkzaamheden om de omleiding te versoepelen.

Noordereinde rustiger geworden

Jan Pieneman (CDA) pleitte ervoor dat in de klankbordgroep ook bewoners van de Canneburgerweg en de Koninginneweg deelnemen, als mede de middenstand. René Voigt (DBW) complmenteerde het college met het uitgebreide plan van aanpak. Hij zou graag zien dat het vrachtverkeer beperkt wordt, zoals ook Hilversum van plan is op de Diependaalselaan. Omdat hij flinke problemen voorziet tijdens de afsluiting van het Noordereinde (maart-juli volgend jaar) vroeg hij of Hilversum de Krugerbocht niet tijdelijk zou kunnen openstellen. Hij verbaasde zich over de verkeerstellingen. Nu 7700 voertuigen per dag, terwijl dat er in de tijd van 's-Graveland nog 10.000 tot 12.000 waren. Het is dus een stuk rustiger geworden. Over de bomen zei hij dat die moeten blijven staan als dat maar even kan. "Dit college is toch al niet erg boomvriendelijk. Zie de Rading, het Zuidereinde, de Leeuwenlaan en nu weer het Noordereinde. Als ik GroenLinks fractievoorzitter was, dan trok ik mijn wethouder terug uit dit college."

Duoreactie GL

Rieks Karssemeijer (PvdA) zou graag het vrachtverkeer willen temperen. Ook hij wil dat de klankbordgroep een gevariëerde samenstelling krijgt ook met deelnemers uit de andere kernen. GroenLinks gaf een duoreactie op de plannen. Hilbrand Korver, de fractievoorzitter wil dat er zeer zorgvuldig over de bomen beslist wordt. Hij kwam met een opzienbarend voorstel om tussen Schaep en Burg en de Loodijk de rollen van het fietspad, dat in het weiland ligt en de huidige weg om te draaien, waardoor dat stuk Noordereinde veel verder van de bebouwing komt te liggen. Over de aanleg van een groot aantal parkeerplaatsen was hij niet erg positief. Hij pleitte ervoor dat de bewoners hun auto parkeren op het parkeerterrein bij de Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Peter de Cocq, fractieassistent van GL en voormalig verkeersambtenaar van 's-Graveland, sprak over de verkeersstromen en de tellingen. Hij dacht dat de huidige tellingen niet juist waren uitgevoerd, gezien de oude tellingen van 10-12000 voertuigen. Volgens hem slibt het Noordereinde dicht, omdat Hilversum het doorgaande verkeer ontmoedigt. Hij vindt dat het college daartegen stelling nemen. Het afvlakken van de bruggen past niet in het beschermde dorpsgezicht volgens hem. Bij 's-Graveland horen juist de bolle bruggen. Openstelling van de Krugerbocht tijdens de reconstructie leek GL een goed idee.

Bruggen helemaal weg

Jaap van Waveren (DBL) wees erop dat hij in de campagne gepleit heeft voor een rondweg. Hij vindt de plannen van het college goed. Wel vroeg hij zich af waarom er bruggen gemaakt moeten worden. De huidige bruggen hebben geen enkele functie en kunnen net zo goed door duikers vervangen worden, een veel goedkopere oplossing. Ook vroeg hij wat de formele status van de klankbordgroep wordt.

Klankbordgroep adviseert

Wethouder Wim Lorjé was blij met de overwegend positieve reacties op het plan van aanpak. Over de bruggen zei hij dat die plat of bol mogen worden wat hem betreft. De klankbordgroep komt wel met aanbeveleingen. Hetzelfde geldt voor het aantal dertig kilometerzones. De klankbordgroep heeft een adviserende rol en zal gevariëerd samengesteld worden. In totaal tien deelnemers, waarvan zes bewoners van het Noordereinde. Het weren van vrachtverkeer is volgens hem onmogelijk, gezien het soort weg en omdat er ook lokale bedrijven over rijden. De omlegging van de weg, zoals door Hilbrand Korver voorgesteld, zou veel te lang duren volgens Lorjé. "We moeten nu iets aan de weg doen. Dat kan niet wachten." Over de tellingen kreeg hij het even aan de stok met Peter de Cocq van GL. "Die tellingen zijn uitgevoerd met professionele geijkte apparatuur. Die zijn dus goed. Dit jaar gaan we weer tellen en dan zien we wel wat er dan uitkomt."

De eindconclusie was dat het plan van aanpak in het algemeen positief door de commissie beoordeeld wordt en dus op de agenda van de raad van 31 mei geplaatst zal worden.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
nevelig
23 gr.
windkr. 4