WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geen Boete De Valk
Loosdrecht, wo 18 april 2007

Op 25 april komt de kwestie De Valk op de agenda van de commissie Ruimte en Economie. Het college concludeert dat er geen boete moet worden opgelegd.

Kettingbedingen uit 1993

Volgens een overeenkomst tussen de gemeente Loosdrecht en De Valk uit 1993 moest De Valk bij het ontwikkelen van vijf woningen op haar terrein aan een aantal verplichtingen voldoen, die in latere contracten overgenomen moesten worden. (Z.g. kettingbedingen.) De Valk vroeg op 8 februari van vorig jaar aan de gemeente om in nog te maken contracten de kettingbedingen achterwege te mogen laten, omdat De Valk aan alle verplichtingen had voldaan en omdat de verkoop van de woningen er door bemoeilijkt werd. Op 25 april 2006 stuurde het college een brief aan De Valk waarin werd ingestemd met dat verzoek. Een probleem daarbij was dat in 1993 ook iets werd overeengekomen over het verwijderen van een caravan en drie woonboten. Omdat het hier om verwijderbare objecten gaat, kunnen die strikt genomen verwijderd worden en later weer teruggeplaatst, waarmee het onduidelijk is of aan de overeenkomst is voldaan.

Vragen DBL

Eind september vorig jaar stelde Jaap van Waveren (DBL) vragen aan het college over een brief van 25 april 2006 van het college aan jachthaven De Valk. Vogens hem moest de gemeente flinke boetes opleggen aan De Valk vanwege het ontbreken van de kettingbedingen in een aantal overeenkomsten. (Fl. 500.000 per keer.) Het college ontkende dat de kettingbedingen ontbraken in de overeenkomsten, ook al nadat notaris CMS Derks Star Busmann dat eind december vorig jaar nog eens in een brief aan het college had bevestigd.

Van Waveren hield vol en kreeg op 14 februari gelijk. Burgemeester Don Bijl had samen met hem de overeenkomsten bekeken en vastgesteld dat Van Waveren gelijk had. De notaris schreef het college een brief waarin deze zijn fout erkende. In die brief stelde de notaris dat de kettingbedingen in een andere leveringsakte wel waren opgenomen, wat nu ook niet juist blijkt te zijn volgens de gemeente. De vraag die met de brief van de notaris aan de orde kwam, was of de boetes alsnog aan De Valk opgelegd moesten worden.

College: Boetes zinloos

Het college deed daar onderzoek naar en komt, in een memo van de juridische afdeling, tot de conclusie dat het opleggen van een boete niet meer aan de orde is. Door de brief van het college van 25 april vorig jaar zijn de kettingbedingen uitgewerkt. Die bedingen alsnog in voorafgaand afgesloten overeenkomst opnemen is daardoor zinloos geworden. Bovendien heeft de notaris zich bereid verklaard om de bedingen alsnog in de eerdere overeenkomsten op te nemen, als de gemeente dat van hem zou eisen, waarmee de boetes niet meer opgelegd kunnen worden.

Het college vindt dat de notaris onzorgvuldig heeft gehandeld bij het opstellen van de overeenkomsten zonder kettingbeding en overweegt om de notaris (en de beroepsgroep) formeel op de gemaakte fouten te wijzen.

In de commissie van 25 april staat het onderwerp weer op de agenda en zal blijken of de raad de visie van het college wel of niet deelt.

Dossier De Valk

DBL vragen over De Valk 29-9-2006
College over De Valk 1-10-2006
De Valk domineert commissie 4-10-2006

Rustige Laatste Raad 14-12-2006

10012007 Ruzie over brief aan De Valk
14022007 De Notaris zat Fout

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
16 gr.
windkr. 3