Rik Jungmann

Bruisend Ankeveen

Bruisend Ankeveen
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Kom naar de Markt in Ankeveen

Ankeveen, 8 oktober 2006

De Stichting Bruisend Ankeveen timmert aan de weg met de markt. Iedere twee weken een marktondernemer in het zonnetje, met een aanbieding.

Ingezonden Bericht

Product van de week op de markt in Ankeveen

Bruisend Ankeveen zet de ondernemers op de zaterdagse weekmarkt in Ankeveen in het zonnetje. Iedere veertien dagen een andere ondernemer. Centraal staan de producten, die door de ondernemer worden verkocht, waarbij elke week 1 product speciale aandacht krijgt, en de zaterdag erna ook als speciale aanbieding te koop zal zijn.

Rondje over de markt in Ankeveen.

Toen de markt in maart 2005 net begon te draaien, hebben diverse ondernemers middels een interview met hun producten in de schijnwerpers gestaan, om meer bekendheid te geven aan de markt in zijn algemeen, en hun eigen kraam in het bijzonder. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, en hebben de nodige wijzigingen op de markt plaatsgevonden. Nieuwe ondernemers zijn gekomen, zoals de gereedschappenkraam van Visser, andere ondernemers zijn vertrokken. Het meest recente voorbeeld daarvan is de fa. Renooij, die eerst met drogisterij-artikelen en later met handvaardigheidsproducten op de markt stond.


Samirah de Graaf

Stina de Graaf

De Stichting Bruisend Ankeveen, die de markt in Ankeveen beheert en exploiteert, vind het tijd om de markt opnieuw weer onder de aandacht van de Ankeveense en Wijdemeerse bevolking te brengen.

Als eerste presenteren wij u: De Bakkerie.

Onder deze naam opereert de firma Koelewijn uit Bunschoten wekelijks op de markt. Toen het idee voor de markt ontstond, was deze bakker er als de kippen bij om een plek te mogen innemen op de markt in Ankeveen.

De kraam wordt gerund door Stina de Graaf en haar dochter Samirah. Stina ging als 9 jarig meisje al met haar vader op zaterdagen mee naar de markt in Zwolle. Daar hadden zij ook een broodkraam. Dit heeft zij 17 jaar gedaan. Daarna werd het tijd om aan haar gezin te denken.

Op een gegeven moment kwam de markt in Ankeveen in zicht. Voordat Stina hier begon, heeft zij nog drie maanden een standplaats gehad in Spakenburg. Brood, daar draait het dus om. Vroeger had je witbrood of bruinbrood, en dan had je het wel zo'n beetje gehad. Tegenwoordig ligt dat wel even anders!

Zeebonk

De specialiteit van de Bakkerie is de zeebonk. De naam stamt, hoe kan het anders, uit het visserstijdperk. Een bonk is een dukdalf, waar schepen in of voor de haven aan konden aanmeren. Zijn de dukdalven altijd vierkant, de zeebonk is er naast de vierkante ook in een ronde uitvoering. De zeebonk is een echt volkorenbrood: 7 verschillende zaden zijn erin verwerkt, plus extra calcium. Een aantal Ankeveners zweert bij dit brood en wil niet anders meer.

Daarnaast heeft Stina Zuiderzeebroden: verschillende broden met mais, pompoen en zonnebloempitten, boerenwit en boerenbruin. Al het brood is dagvers, evenals de verschillende soorten broodjes en koek. De broodjes en bolletjes - u weet het wel: met alleen "een bolletje" kom je er tegenwoordig niet meer. Daar gaan we. De Bakkerie heeft vier soorten croissants: naturel, hamkaas, kaas en meergranen. Verder: kaiserbroodjes, pistoletjes, ciabatta's, Italiaanse bollen (meergranen of wit), pizzabroodjes, slagroomsoesjes, supergrote krentenbollen, met roomboter bereid, en krenten- en rozijnenbrood.

Service

Het woord 'service' staat bij de Bakkerie hoog in het vaandel: je kunt alles vragen, en er is heel veel mogelijk. Zo laten heel veel klanten hun bestelling voor de volgende week al klaarleggen. Voordeel hiervan is dat als je eens een keer wilt uitslapen, je toch niet misgrijpt! Naast brood is er natuurlijk een flinke sortering in koek en koekjes. Er zijn twee specialiteiten uit Spakenburg: hart met fondant en Jan Hagel, iets gekruid. Kenmerk van deze specialiteiten is, dat zij altijd klef zijn. Iets voor de echte liefhebber dus. Koeken (boter-, gevulde- of appelkoeken) kunnen per stuk besteld worden, wat een voordeel is boven de voorverpakte koeken uit de supermarkt. Koekjes zitten uiteraard wel voorverpakt.

Als we Samirah en Stina vragen wat zij zo bijzonder vinden aan de markt in Ankeveen, valt als eerste het woord 'gezellig' . Het is altijd leuk op de markt in Ankeveen. De mensen zijn spontaan, open, meegaand, saamhorig en vriendelijk. Dat Stina zich in Ankeveen thuisvoelt bleek ook tijdens het feestweekend van de Vriendschapskring, waar zij zowel op de smartlappenavond als tijdens de dorpsbrunch aanwezig was.

Tot slot de speciale aanbieding bij de Bakkerie voor a.s. Zaterdag:
2 zeebonken voor € 2,50 .

Door: Jan van Ingen
Stichting Bruisend Ankeveen


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil Matige wind 16º Naar volgende bericht