Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Ankeveense Markt van Start

Ankeveen, 12 maart 2005. Vanmorgen om 9.00 uur gaf burgemeester Don Bijl met een klap op de Kop van Jut het openingssignaal voor de Ankeveense weekmarkt.


De Ankeveense Markt in vogelvlucht.

Aan de voorbereidingen is hard gewerkt door het comité Bruisend Ankeveen. Gisteravond werd als laatste actie nog even snel een WA verzekering afgesloten. Vanmorgen om zeven uur begon de opbouw van de markt, die om negen uur door burgemeester Don Bijl geopend werd.


Links: Speaker Daniël Dekker interviewt Tiny Beemsterboer en burgemeester Don Bijl.
Boven: Dorpsomroeper Willem Vermeulen in vol ornaat.

Even zag het er naar uit dat het weer roet in het eten zou gooien toen rond half acht een enorme hagelbui de straten wit kleurde, maar rond acht uur trok de hemel open en verlichte een schrale zon de volstromende markt. Voor een zaterdagmorgen was het een gezellige drukte. Dorpsomroeper Willem Vermeulen, met hoge hoed en witte klompen, was het hele dorp doorgefietst om met een megafoon de bevolking op te roepen om de markt te bezoeken. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven zoals we dat van Ankeveen gewend zijn.


En dat op zaterdagmorgen om negen uur...


Gé Leurs en Daniël Dekker

De anders zo saaie parkeerplaats bij de kerk bood nu een gezellige aanblik. Kramen met brood, vis, kaas, bloemen, snoep, snuisterijen en tassen kleedden het plein aan. Klanten bevolkten het plein. De hele pers was ook afgekomen op deze vroege gebeurtenis, alsmede de voltallige CDA fractie en het gemeentebestuur vertegenwoordigd door de wethouders Siemons en Neef en de burgemeester.


Druk, druk, druk


Tiny Beemsterboer, de drijvende kracht
achter de markt.

In zijn openingstoespraak vertolkte burgemeester Bijl trots op de Ankeveense gemeenschap die dit toch maar weer voor elkaar had gekregen. Tiny Beemsterboer, de drijvende kracht achter Bruisend Ankeveen, werd letterlijk door hem in de bloemetjes gezet. Bij de opening hadden zich ruim honderd mensen verzameld om deze mee te maken. Ondanks de koude wind waren veel bekende Ankeveners naar de markt gekomen. Ex-wethouder Jaap Beemsterboer (geen familie) was de straat overgestoken om verse broodjes voor het ontbijt te halen. Gé Leurs sprak de menigte toe. De comitéleden waren herkenbaar aan de button met Bruisend Ankeveen. Rond half tien maakte De Vriendschapkring zich op om te spelen en daarmee de markt een extra feestelijk tintje te geven.


Met een daverende klap op de Kop van Jut van De Kwant
opende Don Bijl de markt.

Het was een vliegende start, want de kaasboer had het zo druk dat hij het werk bijna niet aan kon. Het is van harte te hopen dat ook bewoners van Nederhorst den Berg en Kortenhoef de weg naar de zaterdagse markt weten te vinden.

Update 12-3-2005, 16.30 uur. De markt is een doorslaand succes geworden. De bakker moest een tweede lading brood laten komen omdat hij uitverkocht was. De overige ondernemers hebben ook goede omzetten gemaakt en waren gedeeltelijk uitverkocht. Er is zelfs sprake van een klant die het in Ankeveen te druk vond. Hij moest toch naar Hilversum, waar hij 's middags tegen de betreffende marktkoopman zei dat hij maar naar de markt in Hilversum was gekomen vanwege de drukte in Ankeveen. Een vliegende start, ondanks het weer.

Reactie

De markt is open!!
En wat een geweldig initiatief. Een echte aanrader om even een bezoekje aan te gaan brengen. Ik heb er vanmorgen echt van genoten.....

Kraamhouders, vrijwilligers en Ankeveners; heel veel succes en plezier gewenst om dit tot een begrip in Wijdemeren te maken!! Top!

Esther Luijer
Raadslid CDA


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktHarde wind Naar volgende bericht