Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Over Vossen: Twee Reacties

Kortenhoef, 8 mei 2006

Twee lezers reageren op de berichten over de vos die zich in Kortenhoef aan kippen tegoed zou hebben gedaan.

Reactie

Velen kennen mij via het schaken, weinigen weten dat ik ook lid ben van de Gooise Natuurwacht. Maar toch wil ik bij deze even reageren op het artikel van klagende mensen dat hun kippen opgegeten worden. Want u kunt daar zelf ook iets aan doen.
Ten eerste, de vos zoekt de bebouwde kom op omdat er in de natuur te weinig voedsel voor hen te vinden is, door een ziekte onder de konijnen zijn deze dieren in Nederland uiterst schaars geworden. Houdt daarom zeker in de lente als veel jonge dieren geboren zijn uw hond aan de lijn in de wandelgebieden, het staat op de meeste plaatsen aangegeven op de borden dat dit verplicht is, maar vaak als ik mensen wijs op dit feit krijg ik het antwoord, die borden, die lezen we nooit. Belachelijk, als u in de auto rijdt leest u de borden wel, en net zoals op de openbare weg gelden ook in de natuurgebieden verkeersregels.
Verder, zorg dat uw kippen \'s nachts op een vosveilige plaats zitten, bij voorbeeld in een schuur of een goed afsluitbaar hok. Vossen zijn uitstekende springers voor wie een hek van 2 meter hoog niet onoverkomelijk is. Tja, wat zou u doen wanneer u een lekker hapje onder de neus wordt gehouden. Ook het laten slingeren van etensresten trekt vossen aan, dus zorg ook dat u zich hier niet schuldig aan maakt.

Tot slot, de jacht op vossen is weer toegestaan in Nederland, de deskundige instanties en jagers houden zich bezig met het uitdunnen van de vossenstand. Dus een handtekeningenactie lijkt me dit jaar niet nodig.
En de vos is om te zien een prachtig dier, laten we trots zijn dat het beestje zich in ons dorp thuis voelt.

Patrick Kreuning
Ankeveen


Er is weer zogenaamd een vos bezig geweest kippen te roven. Zogenaamd ja.. want ik geloof het namelijk gewoon niet. Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden NAAST de mogelijkheid van een vos. Daarom doen de gemeente en Natuurmonumenten ook zo terughoudend. Er bestaan bijvoorbeeld ook nog andere dieren die dit kunnen uitvoeren. Bunzings bijvoorbeeld. En wat nog aannemelijker is een Fret (een tamme verwant van de bunzing) Die wordt vaak als huisdier gehouden, ook in deze wijk zijn/waren er liefhebbers van deze roofdiertjes. Die diertjes ter grootte van een kleine kat willen nogwel eens ontsnappen of losgelaten worden (mannetjes gaan in de paartijd heel erg stinken.. juist.. als een bunzing).
Fet/bunzing kunnen heel wat makkelijker onder een hek door kruipen en richten ook heel snel een slachting aan.

Maar het kan ook een hond zijn geweest.... er zijn uiteindelijk ook best loslopende honden te vinden in ons dorp.

En als het dan een vos is geweest, ook die mogelijkheid bestaat nog steeds, en er is al veel publiciteit over geweest, waarom heeft de kippeneigenaar dan geen gaas ingegraven? Een beetje dom wel ... Iedereen in het buitengebied weet dat je kippen alleen in een vosdichte ren moet houden (bunzing/fretdicht bestaat vrijwel niet) En aangezien we hier in het buitengebied blijken te wonen, vind ik niet dat je de gemeente of Natuurmonumenten kunt verwijten dat je kippen door de natuur "aangesproken" worden. Iedere kippen of andere diereneigenaar heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid. En een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Martin Stevens
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Harde wind 24º Naar volgende bericht