Rik Jungmann

---

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Meedoen met Herindelen

Wijdemeren, 3 juli 2006

Putter vindt dat Wijdemeren niet bang moet zijn en mee moet praten over de herindelingen die Noord-Holland en Utrecht willen invoeren.

Lees over dit onderwerp ook De Zijlijn. En lees wat oud D66 voorman Felix Flameling erover schreef.

Ingezonden Bericht

Angsthazen

Angsthazen hebben de samenleving nooit vooruit geholpen. Integendeel.

Een typische eigenschap van angsthazen is, dat ze bij voorkeur blijven zitten waar ze zitten, nooit eens een gedurfde sprong maken en net doen alsof de wereld om hun heen niet iets is, waar je iets mee te maken wil hebben. Angsthazen, je herkent ze bijvoorbeeld aan hun conservatisme als het gaat om plannen die de omstandigheden van vandaag danig op hun kop kunnen zetten. Kortom, met een roedel angsthazen valt er in de toekomst weinig te veroveren.

Het mag algemeen bekend verondersteld worden dat het bestuurlijk in het Gooi een warboel is. Te veel kleine zelfstandigen, die hun eigen belang laten prevaleren boven een gemeenschappelijk beleid, dat orde in de chaos zou kunnen scheppen. De provincie Noord-Holland heeft nu een eerste stap gezet om daar een einde aan te maken. Het provinciale bestuur wil een herindeling afdwingen, die voor het Gooi een heilzame werking zou moeten hebben. Aan het Gooi zelf kan je dat niet overlaten, dat is de afgelopen vijftig jaar wel gebleken.

Pas geleden heeft ook de provincie Utrecht zich gemeld. In het provinciehuis aldaar heeft men het oog laten vallen op het Vecht- en plassengebied. Ook daar zou een schaalvergroting verbetering kunnen brengen in het lokale bestuur omdat er te veel kleine gemeenten zijn die in de nieuwe wereld van de moderne bestuurscultuur ondergesneeuwd dreigen te raken. Net als in Noord-Holland grijpt de provincie in, omdat er anders van vernieuwing niets terecht komt.

In allebei de gevallen is Wijdemeren uitgenodigd aan te schuiven aan de conferentie tafel.

In allebei de gevallen zou Wijdemeren in de besprekingen en ideeënvorming een belangrijke partner kunnen zijn. In Wijdemeren hebben we ervaring met herindeling, kennen we de moeilijkheden die er mee gepaard gaan en de oplossingen die het beste scoren. Maar wat doet Wijdemeren? Wijdemeren geeft niet thuis. De angsthazen van Wijdemeren hebben laten weten dat ze niet mee willen doen. De angsthazen van Wijdemeren verstoppen zich op hun eigen zogenaamd beschermde weilandje en laten de vormgeving van de toekomst aan anderen over. Want ja, het weilandje is pas van een keurig hek voorzien en in het bos zijn wilde dieren

En voor je het weet word je opgevreten.

Dat is een laf standpunt. Angst is in het algemeen een slechte raadgever. Voor ons allemaal geldt dan ook: met angsthazen ben je mooi in de aap gelogeerd.

Putter


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 30º Naar volgende bericht