Rik Jungmann

Foto: Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Roepende in de ARHI-Woestijn

Wijdemeren, 25 juni 2006

Oud-D66 raadslid Felix Flameling vindt dat Wijdemeren mee moet doen in herindelingsdiscussies, om niet later buiten de boot te vallen.


Felix Flameling, oud-fractievoorzitter
en inmiddels ook ex-lid van D66.

Als enige raadslid heeft Felix Flameling in de vorige raadsperiode bij voortduring gepleit voor deelname van Wijdemeren in het Noord-Hollandse herindelingsproces voor de Gooi- en Vechtstreek. Hij was daarmee een roepende in de (Alg. Regels Herindeling, ARHI) woestijn. Op 12 januari pleitte hij in de commissie nog voor de vorming van Gooistad, een fusie van alle Gooise gemeenten. In de raad van 3 februari, vlak voor de verkiezingen, conformeerde hij zich aan het standpunt van de nieuwe lijsttrekker van D66, Nanne Roosenschoon, die tegen elke vorm van herindeling was.

Hij reageert op het standpunt dat de commissie afgelopen donderdag innam over de herindelingsplannen van Utrecht.

Reactie

Het is altijd vervelend als je een roepende in de woestijn bent.

Als je politiek bezig bent, dan wil je zaken realiseren in het besef dat in de politieke machtsverdeling de gemeente de onderste laag is. Indien de provincie/provinciale staten een herindeling wil om de stroperigheid in de regionale besluitvorming op te heffen c.q. te verminderen, dan zou men moeten weten dat dat niet zo maar geroepen wordt, maar dat daar een visie aan ten grondslag ligt.

Als D66'er en ook nu als oud-D66'er was ik me altijd bewust van politieke mogelijkheden en onmogelijkheden. Zo kun je best "toehoorder"zijn bij arhi-procedures,maar dat heeft geen enkele status.

Wijdemeren heeft zijn eigen positie in een arhi-procedure voor Gooi-en Vechtstreek weggegooid. Utrecht sleept vervolgens Wijdemeren in de Utrechtse arhi-procedure. Dat kan allemaal, want de provincie, ook een aangrenzende, neemt initiatief en bepaalt na consultatie van de betrokken gemeenten wat er daarna gaat gebeuren. Zo was het ook bij de Wijdemeerse fusie.

Er is nu een trein voorbij, gemeenteraad van Wijdemeren, waarin je zelf had kunnen stappen. In de volgende word je met een politiek kinderkaartje gedwongen tot meerijden.

College en gemeenteraadsleden: ik wens u alle wijsheid toe!

Felix Flameling
Nederhorst den Berg


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Zwaar bewolkt Windstil 23º Naar volgende bericht