Rik Jungmann

---

DBW
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

DBW over Lijstverbindingen

Wijdemeren, 1 februari 2006

De columnist van Dorpsbelangen Wijdemeren kritiseert de lijstverbindingen die zijn aangegaan tussen, in zijn ogen, politieke tegenpolen.

Ingezonden Bericht

Nieuws van Dorpsbelangen Wijdemeren

De lijstverbinding is uitgevonden om gelijkgestemde zielen een optimale kans te verschaffen, dat hun stemmen niet worden overgeheveld naar vijandelijke partijen, maar zoveel mogelijk in het juiste kamp terechtkomen. Aldus wordt een zuiverder beeld verkregen van de stembusuitslag en daarmee wordt de democratie een dienst bewezen.
Wat zien wij thans in Wijdemeren?

Lijstverbindingen, die werkelijk nergens op slaan, die een verwarrend beeld geven van het politieke toernooiveld en die de aanstaande stemmers een ongekend rad voor ogen draaien.
Vier jaar geleden gingen de drie Dorpsbelangen partijen een lijstverbinding aan.

Terecht. Drie lokale lijsten met dezelfde doelstelling: kies voor je dorp en hou de landelijke politiek buiten de deur.

Vier jaar later wordt de lijstverbinding gebruikt als een soort merkloze smeerolie van slechte kwaliteit.
Dorpsbelangen Loosdrecht gaat godbetert een verbinding aan met Groen Links. De partij, die vier jaar geleden de VVD in Loosdrecht bijna ten gronde richtte beweegt zich plotseling naar de linkse hoek. Zo komen de ex-VVD stemmers in het Groen Links kamp terecht. Zelfs in Loosdrecht hadden ze daar nooit van durven dromen. Maar de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie zorgt voor enig tegenwicht en heeft zich tot 7 maart verloofd met D66 waarvan het ledental is gereduceerd tot een eetclubje met Yvonne Siemons aan het hoofd van de tafel. Iets minder vreemd misschien maar raar blijft het. Van enige principiële verwantschap is immers geen sprake. Ook hier geldt dat het fenomeen van de lijstverbinding volkomen onterecht wordt gebezigd.
Wat beweegt deze dames en heren? Geen flauw idee.

De kiezer, die 7 maart de moeite neemt naar de stembus te gaan, zal, naar wij mogen hopen, ver blijven van deze mallotige politieke brekebenerij.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil Naar volgende bericht