Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vergadertips van Cor

Wijdemeren, 24 april 2006

Cor Koster heeft de afgelopen periode de vergaderingen van de raad geobserveerd. Hij werd daar niet vrolijk van en geeft tips en goede raad.

De vergaderingen van de raad van Wijdemeren blonken niet uit door levendige debatten die gevoed werden door idealen, principiële stellingnames die leidden tot een levendige wisseling van zienswijzen en one liners waar de pers mee gehaald werd, vindt Cor Koster. Vrijwel geen moment zat het publiek op het puntje van zijn stoel. Hij geeft tips om de vergaderingen voor de raad zelf, en zeker voor het publiek, verteerbaarder te maken. Politiek is niet alleen voor of tegen zijn of complimentjes uitdelen, maar politiek is debat, is zijn boodschap. De tien geboden van Cor...

Reactie

Wensenlijstje voor gemeenteraadsvergaderingen

We hebben een nieuwe gemeenteraad en mogen dus hopen dat de vergaderingen iets aangenamer worden voor de publieke tribune en iets levendiger dan in de vorige periode, toen het saaiheid troef was. De 10 belangrijkste punten op mijn wensenlijstje zijn:

  1. Beperk het voorlezen tot het absolute minimum. Het is natuurlijk mooi als u van tevoren goed over uw argumenten hebt nagedacht, maar als u die dan opschrijft en vervolgens alleen maar voorleest, kunt u beter vergaderen per email.
  2. Als u voorleest, doe het dan goed. Voorlezen kan heel sexy zijn: twee jaar geleden was er een tv-commercial waarin Arnold Grunberg het telefoonboek voorlas. De manier waarop hij zei: "geen voorrijkosten" is navolgenswaardig. Kunt u bijvoorbeeld niet eens proberen een wat levendiger intonatie te gebruiken bij "onze fractie is vóór"?
  3. In de vorige periode verschoot bijna iedereen zijn/haar kruit in de eerste spreekronde, en had men niets over voor de tweede keer. Zou het een idee zijn om in tweede instantie in te gaan op de argumenten van anderen? Dan hebben wij, op de publieke tribune, meer het gevoel dat we luisteren naar een debat, in plaats van naar een serie monologen.
  4. Interrumpeer eens wat meer. En maak ook eens gebruik van interrupties als u in uw fractie niet de officiële woordvoerder voor een bepaald onderwerp bent. Anders zit u er wat erg vaak voor spek en bonen bij.
  5. Geef eens wat vaker een stemverklaring, dan weten we tenminste wat voor u doorslaggevend is.
  6. Laat zien dat u ergens voor stáát. Toon eens wat bevlogenheid! Laat zien dat er dingen zijn waarvoor u de barricaden op zou gaan.
  7. Zeg niet elke keer "dank u wel, voorzitter" als u begint te praten. U hoeft echt niet zo vreselijk dankbaar te zijn dat u het woord krijgt.
  8. Prijs niet zo vaak de ambtenaren de hemel in, als ze alleen maar gewoon hun werk gedaan hebben. En dat geldt ook voor het college. In de vorige periode kregen B&W wel wat erg vaak een veer in hun achterste. Gebruik die veer alleen als B&W hem verdienen, doordat ze iets uitzonderlijk goed gedaan hebben. Naar mijn inschatting is dat eens in de drie, vier jaar. Voor de rest doen zij, en de ambtenaren, gewoon waarvoor ze betaald worden.
  9. Als u voorzitter bent van raad of commissie, geef dan ook leiding aan de discussie. Dat kan betekenen dat u af en toe een samenvatting moet geven. Of mensen bij de les moet houden. Of ze af moet kappen als ze zeuren. Hoe dan ook, een voorzitter is meer dan iemand die de beurten verdeelt.
  10. Neem niet alles even serieus. Maak eens een grapje. Ook enige zelfspot - ten aanzien van uzelf of uw partij - zou af en toe welkom zijn. En als u zelf niet zo geestig en adrem bent, bedenk dan van tevoren eens wat aardige one-liners.

en tenslotte, als extraatje:

11. Als u niets te zeggen hebt, zeg dan niets. Dan kunnen we allemaal op tijd naar huis.

Cor Koster


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil 15º Naar volgende bericht