Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nagel naar Breukelen

Wijdemeren, 18 april 2006

Ex-wethouder Bert Nagel maakte vanavond de overstap naar het wethouderschap in Breukelen. Hij neemt deel aan het college namens het CDA.


En zo komt Bert Nagel toch in een prachtig gemeentehuis
met een chique uitstraling te werken...

Vandaag werd bekend dat Bert Nagel, die in de afgelopen raadsperiode in het college van Wijdemeren zat, één van de drie wethouders in Breukelen wordt. Bert Nagel werd twee weken geleden ingehuldigd als raadslid voor het CDA in Wijdemeren, nadat er bij de portefeuilleverdeling in Wijdemeren geen plek meer voor hem bleek te zijn.

Helemaal als een verrassing kwam de overstap niet. Tijdens zijn afscheid werd hem gevraagd hoe lang hij raadslid in Wijdemeren zou blijven. "Dat weet ik nog niet. Er wordt wel hier en daar aan mij getrokken." Dat onder andere het CDA in Breukelen aan hem trok, was toen nog niet bekend.

Eenzame burgemeester

Vanavond om 19.00 uur werden de nieuwe wethouders in de raadszaal van het prachtige gemeentehuis van Breukelen voorgedragen door hun partijen. De ceremonie begon met een moederziel alleen zittende burgemeester Dales, die het publiek toesprak vanachter de collegetafel. Geen van de college- en raadszetels was op dat moment bezet. De raadszaal was leeg, op publiek na, wat een vervreemdende indruk wekte. Hij wees erop dat er weliswaar een uiterst brede coalitie van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP was gevormd, maar riep die partijen op om toch ook te blijven luisteren naar de twee oppositiepartijen.


De zes fractievoorzitters op rij met in hun midden burgemeester Dales.

Aansluitend schoven de fractievoorzitters van de zes partijen aan. Na een inleiding door Cock van der Kaay, de fractievoorzitter van GroenLinks, maakten de fractievoorzitters van de VVD en de PvdA bekend wie hun wethouders zouden zijn. Klaas Wiersema voor de VVD en Gerjet Wisse voor de PvdA. Wiersema was al jaren wethouder in Breukelen. Wisse is nieuw in het college.

Spanning


Burgemeester Dales (l), ziet toe hoe Bertine Oosthoek namens het CDA het coalitieakkoord ondertekent.

De spanning in de zaal liep enigszins op. Met wie zou het CDA komen? Was hij er wel? Hoe ziet hij eruit? Hoe oud is hij? Bertine Oosthoek, de kersverse fractievoorzitter van het CDA brak de spanning. Zij kondigde aan dat Bert Nagel namens het CDA werd voorgedragen als wethouder. In haar aankondiging lichtte zij de bestuurlijke doopceel van de Berger. raadslid en wethouder in Nederhorst, de afgelopen vier jaar wethouder in Wijdemeren, met veel verstand van financiën. Terwijl zij het woord voerde liep Bert Nagel van de publieke tribune naar de plek waar de andere twee wethouders al zaten. Bertine Oosthoek woonde tot twee jaar geleden in Loosdrecht en was directeur van Sypesteyn. Zijdelings memoreerde zij eraan dat zij Nagel uit die periode goed kende. (Waarschijnlijk zit daar de link tussen Nagel en Breukelen.)


De nieuwe wethouders van Breukelen. V.l.n.r. Bert Nagel (CDA),
Gerjet Wisse (PvdA) en Klaas Wiersema (VVD).

Assessment

Het CDA in Breukelen heeft de wethouderskandidaten onderworpen aan een assessment. (Een test op de benodigde vaardigheden.) Bert Nagel kwam prima door die test, waarna er snel zaken konden worden gedaan tussen het Breukelense CDA en de kandidaat wethouder. Hij blijft overigens in Nederhorst wonen. Gezien de afstand is dat geen enkel probleem. Ongeveer anderhalve week geleden kreeg Bert Nagel de eerste signalen dat er in Breukelen een mogelijkheid bestond tot het bezetten van een wethouderspost.

Wat trekt in Breukelen

Op de vraag wat hem trekt in Breukelen antwoordde hij zonder enige aarzeling: "Het gebied. Ik woon ook aan de Vecht. Het is een prachtig gebied waar we met z'n allen goed mee om moeten gaan en waar we zuinig op moeten zijn. Ik heb bestuurlijk al te maken gehad met het Vecht-restauratieplan en andere bestuurlijke zaken rond de Vecht en dit gebied."

Er werden door de woordvoerder van de coalitie enkele punten uit het coalitieprogramma genoemd. De ramen moeten open. Er moet beter en opener gecommuniceerd worden. Er worden geen plannen meer op het gemeentehuis bedacht, maar eerst gaat het gemeentebestuur aan de burger vragen wat men er van vindt. (Waar hebben wij dat eerder gehoord? red.)

CDA Wijdemeren

Het CDA in Wijdemeren wijdde een persbericht aan de overstap van Bert Nagel en feliciteerde hem van harte met de benoeming. Door het vertrek van Bert Nagel schuift de kandidatenlijst een plaatsje op.

Herman Veldhuisen neemt plaats in de fractie. In de vorige periode zat hij ook in de Wijdemeerse raad.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Zonnig Matige wind 14º Naar volgende bericht