Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Ouders bezorgd over Antonius

Wijdemeren, 19 april 2006

De Antoniusschool heeft een klas van 38 kinderen. Mogelijk de grootste klas in Nederland. De ouders zijn verontrust over de situatie. Het bestuur sust de gemoederen.

Golfbeweging tussen Scholen

De bezetting van scholen in een gemeenschap kent altijd een golfbeweging. Nu eens is de ene school erg populair, een paar jaar later is het de andere. Dat leidt dan tot problemen bij de populaire school, in de zin van tekort aan lokalen. Bij de minder populaire scholen staan lokalen leeg. Er gesproken over het vorderen van lokalen en het inrichten van buitenklassen van de populaire school van dat moment. Eén van de belabgrijkste oorzaken van die tijdelijke populariteit van een school is de huisvesting, waardoor de leerlingenstroom naar de school wordt aangewakkerd.

In Kortenhoef kampt de Antoniusschool met het "populariteitsprobleem". Er werden meteen na de opening al tijdelijke noodlokalen geplaatst. Begin deze maand werd gesproken over het vorderen van lokalen van de Regenboogschool om het ruimtegebrek te lijf te gaan. De snelle stijging in populariteit van de Antoniusschool is (mede) te danken aan de nieuwbouw van de school, die in augustus 2004 in gebruik werd genomen.

Zorgen Ouders

In de G&E van vandaag verklaart Kortenhoever Gert Hoogeveen, die een zoon in groep acht van de Antoniusschool heeft, dat hij zich zorgen maakt over de omvang van de klas waarin zijn zoon zit. Achtendertig leerlingen telt de klas, terwijl het landelijk gemiddelde 22,6 is. Hoogeveen denkt dat het wel eens de grootste klas van Nederland zou kunnen zijn. Hij verklaart dat de school een extra groep had aangevraagd, maar die aanvraag later weer introk. Dit vanwege geld- en ruimteggebrek. Vorig jaar juni trok hij, samen met andere ouders, al aan de bel bij het schoolbestuur over de omvang van de groep, maar er werd volgens hem niet naar geluisterd.

Niets aan de Hand

René Nieland, de bovenschoolse manager, zegt tegen de krant dat het om een interne kwestie gaat, die al is opgelost. Volgens hem viel er een leerkracht uit vanwege medische oorzaken. Inmiddels is de leerkracht weer deels aan het werk. Volgend jaar draait zij weer volop mee. In de tussentijd springt Nieland ook zelf bij. Bovendien is de grote groep acht volgend jaar van school.

Update 19-4-2006, 11:36: Om nog een klas van 38 leerlingen te vinden hoeven we niet erg ver te zoeken, schrijft Jan Plaizier uit Kortenhoef. Groep vijf van de Curtevenneschool, ook in Kortenhoef, één km verderop, heeft er net zoveel.

Reactie

Groep 5 van de Curtevenne school (Kortenhoef) heeft ook 38 leerlingen. Die hebben nog ruim drie jaar te gaan ! Ook een school waar de individuele benadering van de leerlingen hoog in het vaandel staat en waarin het zegt zich te onderscheiden.

Dus een groot nationaal onderzoek was niet nodig geweest. Ook hier zijn geld- ruimtegebrek en andere misplaatste argumenten aan de orde. Trouwens de gemeente zou zich dit ook wel eens mogen aantrekken i.p.v. zich op de borst te slaan met het feit dat ze één van de meest kindvriendelijke gemeenten is.

Jan Plaizier
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind 10º Naar volgende bericht