Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Onrust over Grote Bedrijven

Wijdemeren, 17 oktober 2005

Tussen de gemeente en de Gooi- en Eemlander is een communicatieve kortsluiting ontstaan en weer opgelost. Grote bedrijven zijn wel welkom in Wijdemeren.


Wethouder Yvonne Siemons (Economische Zaken, DBL)
Grote bedrijven juist behouden!

In de krant zoemt al enige tijd berichtgeving rond over het beleid dat Wijdemeren zou voeren te aanzien van het al dan niet aantrekken of afstoten van grote bedrijvigheid in Wijdemeren. In de verslaggeving over de nota "Geef Economie de Ruimte" las de Gooi- en Eemlander dat Wijdemeren het niet zo heeft op grote bedrijven.

Daarna is het college met damage-control gestart. In de krant kwam een rectificatie en ook in de commissie sprak verantwoordelijk wethouder Yvonne Siemons uitdrukkelijk uit dat Wijdemeren juist wel graag grote bedrijven aantrekt en die zeker wil behouden. Maar voegde zij er toen aan toe: "De kans dat grote bedrijven zich in Wijdemeren nieuw vestigen is niet zo groot."

De gemeente voegt er nog een persbericht aan toe om ieder misverstand uit de wereld te helpen.

(Dus Philips, Shell en Corus.., kom eens langs op De Boomgaard! :-) red.)

Persbericht

Wijdemeren investeert in ondernemingsklimaat en verwelkomt álle bedrijven

Door een foutief bericht in De Gooi- en Eemlander van 5 oktober is onrust ontstaan in het Wijdemeerse bedrijfsleven. Volgens het bericht zou de aanwezigheid van grote bedrijven in Wijdemeren niet gewenst zijn. Het college van burgemeester en wethouders verwerpt met kracht deze conclusie: alle bedrijven zijn welkom in Wijdemeren.

In de onlangs verschenen nota "Geef Economie de Ruimte" beschrijft de gemeente het functioneren van de lokale economie en de ambities voor de toekomst op de deelterreinen: recreatie en toerisme, horeca, detailhandel, bedrijventerreinen en de dienstverlening aan bedrijven. In de nota staat dat grote bedrijven soms uit Wijdemeren vertrekken. Simpelweg omdat ze uit hun jasje gegroeid zijn of omdat ze andere eisen aan hun locatie stellen. Dat wil niet zeggen dat Wijdemeren niet, koste wat het kost, probeert deze bedrijven binnen de gemeente te houden. Er is immers volop ruimte in Wijdemeren. Zowel als het gaat om uitgeefbare grond als om bedrijfsruimtes. Momenteel is direct grond uitgeefbaar in ruime kavels op bedrijventerrein De Boomgaard in 's-Graveland. Op bedrijventerrein De Slenk in 's-Graveland zijn eveneens volop mogelijkheden. Daarnaast bieden recent ontwikkelde en nog te ontwikkelen bedrijfshallen op De Rading in Nieuw-Loosdrecht en Nieuw Walden in Nederhorst den Berg moderne bedrijfsruimtes in een representatieve omgeving.

Versterken klimaat

Wijdemeren zet zich zichtbaar in voor het versterken van het ondernemingsklimaat. Enkele voorbeelden:

  • Met de nota "Geef Economie de Ruimte" maakt de gemeente naar de bedrijvenorganisaties haar ambities op diverse economische deelterreinen duidelijk.
  • Enkele jaren geleden is de functie van bedrijfscontactfunctionaris ingesteld om de dienstverlening naar bedrijven te bevorderen (1 loketfunctie) en de economische sector een stevige plek te geven. De nota is hiervan mede het gevolg.
  • Met de Kamer van Koophandel wordt momenteel overlegd over het opzetten van een digitaal Bedrijvenloket op de website van de gemeente.
  • De gemeente werkt aan het bestrijden van tegenstrijdige regelgeving en administratieve lastenverlichting.
  • De gemeente investeert volop in de kwaliteit van bedrijventerreinen door gezamenlijk beheer en onderhoud met de bedrijven (parkmanagement).

Kortom: het college van B en W investeert in het ondernemingsklimaat in de gemeente. Dit om kwaliteit en ruimte te kunnen bieden aan bedrijven die al in de gemeente gevestigd zijn of zich nog willen vestigen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt: alle bedrijven zijn welkom in Wijdemeren!

De Gooi- en Eemlander heeft op zaterdag 15 oktober het foutieve bericht op verzoek van de gemeente gerectificeerd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 12º Naar volgende bericht