Rik Jungmann

---

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Bloklaan: fout van Provincie

Wijdemeren, 7 november 2005

Van 26 oktober tot 3 november was de Bloklaan in Loosdrecht onverwacht geheel afgesloten. Ook voor de gemeente kwam dit volkomen onverwacht. De provincie reageerde te traag.

Het blijkt dat deze weg door de provincie afgesloten werd zonder de gemeente te informeren. Omdat het een drukke doorgaande weg is van Loosdrecht naar de Oude Utrechtseweg in Loenen, gaf dit veel overlast, ook voor brandweer en ambulance. De gemeente wil dat de provincie haar excuses aanbiedt aan de inwoners van Loosdrecht.

Persbericht

College vraagt provincie inwoners excuses aan te bieden
Stremming N403/Bloklaan in Loosdrecht
door fout van Provincie

In de periode van 26 oktober tot 3 november is de N403-Bloklaan in Loosdrecht, onverwacht lange tijd gestremd geweest voor het verkeer. De provincie heeft de gemeente geïnformeerd over de oorzaak: bij onderhoudswerkzaamheden is per abuis schade toegebracht aan de weg met als gevolg dat er stalen punten en draden uit het asfalt staken. Hierdoor werd de weg afgesloten voor al het verkeer. Door gebrekkige communicatie van de provincie over de stremming kwamen veel reizigers in de problemen en was Loosdrecht moeilijk bereikbaar. Het college gaat de provincie vragen de inwoners excuses te maken voor de gang van zaken.

Het college betreurt de eenzijdige berichtgeving over de situatie in de NieuwsSter van 2 november jl. waarin op pag 3 ('Communicatie een rommeltje') de wijzende vinger richting de gemeente gaat. Hierdoor zijn de inwoners op het verkeerde been gezet. De situatie was geheel anders.

De gemeente Wijdemeren had met de Provincie Noord-Holland afgesproken dat het onderhoud aan de N403 zou plaatsvinden van maandagavond 24 oktober tot vrijdagochtend 4 november tussen 20.30 en 06.00 uur. Overdag zou de weg open zijn voor al het verkeer. Brandweer, politie en ambulances zouden ook tijdens de werkzaamheden gebruik kunnen maken van de weg. Dit veranderde toen in de nacht van dinsdag 25 oktober op woensdag 26 oktober, bij freeswerkzaamheden schade werd toegebracht aan de wapening van de weg.

Acties gemeente

Op woensdagochtend 26 oktober kwamen bij de gemeente de eerste signalen binnen dat, tegen de gemaakte afspraken met de provincie Noord-Holland in, de Bloklaan nog steeds afgesloten was. Hierop is contact opgenomen met de provincie Noord-Holland, die de melding gaf dat de weg in ieder geval de komende 24 uur afgesloten zou blijven. De gemeente heeft toen de politie en brandweer geïnformeerd over de consequenties. Bij het Servicemeldpunt van de gemeente kwamen steeds meer meldingen van burgers, dat de informatie op de bebording (alleen 's nachts een afsluiting) niet strookte met de werkelijke situatie. Nadat de volgende dag bleek dat de Bloklaan nog steeds was afgesloten heeft de gemeente herhaaldelijk contact opgenomen met de provincie. Daarbij is de provincie gewezen op het feit dat de gemeente en inwoners nauwelijks over de calamiteit waren ingelicht, en is dringend verzocht om een schriftelijke verklaring te geven over de gang van zaken. Die verklaring kwam uiteindelijk op maandag 31 oktober. De provincie meldde hierbij dat het verkeer na woensdag 2 november weer van de Bloklaan gebruik kon maken. Op donderdagavond 3 november is de Bloklaan weer voor alle verkeer opengesteld.

Het college is van mening dat de verantwoordelijkheid voor de slechte gang van zaken volledig ligt bij de Provincie Noord-Holland. Daarom gaat het college de provincie schriftelijk haar ongenoegen uitspreken. Het college zal er daarbij op aandringen dat de provincie Noord-Holland, via advertenties in de lokale en regionale media, excuses maakt aan de inwoners.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Matige wind 13º Naar volgende bericht