Rik Jungmann

Douwe van Essen

Brief Catalpa
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Tom Poes: Conflict met B&W

Nederhorst den Berg, 21 januari 2005. Uit de brief die Catalpa naar alle ouders zond inzake de sluiting van kinderdagverblijf Tom Poes rijst het beeld op van de gemeente die eerst niet reageert en dan met een noodoplossing komt.

Afgelopen dinsdagavond vonden alle betrokken ouders 's avonds een brief van Catalpa op de deurmat. Op 1 april moeten wij helaas stoppen met Tom Poes luidde de mededeling. Het personeel van Tom Poes en de oudercommissie werden op 12 januari ingelicht over het naderend einde.

De brief bevat een samenvatting van wat er aan dit dramatische besluit vooraf ging. Hieronder globaal de inhoud van de brief met enkele citaten.

Catalpa, de overkoepelende organisatie die een groot aantal kinderdagverblijven beheert, is al heel lang in gesprek met de gemeente over de huisvesting van Tom Poes. Begin 2004, na lange voorbereidende gesprekken, wees de gemeente een nieuwe locatie toe aan Tom Poes. Daarna was er "onvoldoende voortgang in het voorbereidingsproces tot permanente huisvesting". "De huidige huisvesting van Tom Poes is in een erg slechte staat en het terrein waar we op staan had eigenlijk al verlaten moeten zijn."


Wethouder Bert Nagel (CDA)

Op 10 januari was er een gesprek tussen de wethouder en de heer W. Horsthuis, de financieel directeur van Catalpa. In dat gesprek deelde de wethouder mee dat permanente huisvesting op de eerder aangewezen locatie niet mogelijk is. Catalpa trok daaruit de conclusie dat Tom Poes dan moest sluiten.

Op 11 januari belde de gemeente Catalpa met de mededeling dat er toch een tijdelijke locatie op een grote parkeerplaats was. Op die plek zouden tijdelijke units geplaatst kunnen worden. De schriftelijke uitwerking van dit voorstel van de gemeente "bood echter onvoldoende aanknopingspunten om binnen afzienbare termijn de herhuisvesting (...) te garanderen." "Dit betekent dat Catalpa Kinderopvang geen mogelijkheden meer heeft op een, op verantwoorde wijze, voortzetting van haar activiteiten in Nederhorst den Berg."


Je zult maar werkende ouder met kleine kinderen in Nederhorst den Berg (gem. Wijdemeren) zijn en de kinderopvang maakt onderdeel uit van je ingewikkelde schema om werken en kinderen te combineren. Da sta je toch raar te kijken. Horen wij minister De Geus (CDA) niet steeds roepen dat ook vrouwen meer moeten participeren op de arbeidsmarkt? Hoe dan? red.


De wekelijkse nieuwsbrief SneeuwHalf bewolktMatige wind5