Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Aanvaring over Onderzoek

Wijdemeren, 16 december 2005

In de raad van gisteren kwam het tot een flinke aanvaring tussen DBW en VVD enerzijds en college en coalitiepartijen anderzijds over het onderzoek naar de Zuidsingel/Neef kwestie.

De toon werd direct gezet. Het ging over de opdracht aan de commissie die de vermeende belangenverstrengeling van wethouder Wim Neef moet onderzoeken.

René Voigt (DBW) vond dat relevante opmerkingen van DBW en de VVD niet in de opdracht aan de onderzoekscommissie waren opgenomen. Bovendien vond hij dat er actief naar getuigen over de gang van zaken gezocht moest worden door middel van een oproep in de bladen. Eerder had hij over deze kwestie een brief aan burgemeester Don Bijl geschreven.

Burgemeester Don Bijl snapte de verbazing van Voigt niet. Er staat toch een ruime meerderheid van de raad achter de formulering van de opdracht. Ook staat er een telefoonnummer in het persbericht van de gemeente waarmee belangstellenden contact kunnen opnemen.

"Lullige Vraagjes"

Voigt wierp tegen dat bij een zo belangrijke kwestie gestreefd moet worden naar overeenstemming binnen de hele raad in plaats van slechts steun van de coalitiepartijen. De vragen aan de commissie noemde hij "lullige vraagjes". De opgave van een telefoonnummer wilde hij veranderd zien in een actieve oproep in de zin van: "Weet u iets, meldt u dan aan."

Els Kruijt (VVD) verklaarde dat de commissie zich uiteraard strikt aan de, in haar ogen te beperkte, onderzoeksopdracht houdt. In haar optiek is de kernvraag over de positie van wethouder Neef en grondeigenaar Neef ,verenigd in één persoon, ondergesneeuwd in de opdracht aan de commissie.

Op de stoel van de commissie

Betske van Henten (CDA) stelde vast dat alle vragen van DBW en de VVD aan de commissie gegeven worden, die deze dan in het onderzoek kan betrekken. Lia Moote (PvdA) ging nog een stapje verder. "Ik begrijp uw probleem niet. Wij moeten niet op de stoel van de onderzoekers gaan zitten." Felix Flameling (D66) sloot zich hierbij aan.

Tijdens het debat liepen de gemoederen hoog op. Dat leidde tot vinnige wisselingen tussen René Voigt en Lia Moote. Ook had Voigt het op zeker moment aan de stok met burgemeester Don Bijl, waarbij de tweede zijn autoriteit benadrukte en vaststelde dat hij de voorzitter is en dat hij de orde van de vergadering vaststelt.

Uiteindelijk kregen noch DBW, noch de VVD voet aan de grond en werd de onderzoeksopdracht ongewijzigd aan de commissie verstrekt. Rond 23 janauri moet deze met haar bevindingen komen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Harde wind Naar volgende bericht